socha sv. Prokopa

Socha sv. Prokopa na vrcholové, lehce konvexně vystupující konzoli reliéfní desky je situována na severozápadním průčelí domu č. p. 10. Dílo má rozměry přibližně 400 cm x 150 cm a je provedeno z jemnozrnného pískovce. Postava světce téměř životní velikosti je umístěná v nice, zakončené v horní části lasturou. Světec má na prsou sepnutý pluviál a přes ramena přehozenou štolu, na rukou má nasazené rukavice a na hlavě mitru. Původně držel v levé ruce berlu, pravá ruka, kterou měl zvednutou k žehnajícímu gestu, zcela chybí. Pod nikou je do zdi vsazená přibližně čtvercová, po obvodu prokrajovaná reliéfní deska s nízkým reliéfem sv. Floriána, hasícího hořící domy. V horních rozích je opatřená zvlněnými fragmenty říms, na kterých sedí sošky puttů. Pravý drží v levé ruce roh hojnosti a v pravé hrozen vína. Andílek na levé straně zas má v pravé ruce koš s ovocem a květy. Pod reliéfem je sochařsky ztvárněná orlice, která ukončuje celou kompozici. Orlice má roztažená křídla a drží v pařátech meč a svitek (žezlo). Původně byl pod ní umístěný štítek s nápisem: “HIS 1734”.