kašna

Barokní kašna z křemitého bělavého labského pískovce středního zrna, nalézající se před západním průčelím kostela sv. Barbory uprostřed náměstí, je datována rokem 1740 v kartuši lemované páskou. Kartuš se nachází na severozápadní straně, pod touto datací jsou stopy špatně čitelného rytého letopočtu A. 184(4)? Dílo je provedeno v jednoduché klasické formě pozdního baroka – jde o osmibokou nádrž s rovnými stranami a lehce předstupujícími nárožními pilířky a s profilovaným madlem. To je z vrchu stažené ocelovými svorkami, temovanými olovem. Vnější průměr skladby činí 510 cm, současná hloubka je 92 cm. Na východní straně kašny je položen rovný představený stupeň. Ke kašně vede od východní strany široké rovné schodiště o pěti přístupových pískovcových stupních. Dno nádrže je novodobé, z hlazeného betonu. Na západní straně je manipulační šachta s poklopem pro přívod vody do nádrže. Dřík s chrličem vody uprostřed kašny chybí nejméně od počátku 20. století (nezachycují jej ani nejstarší dochované fotografie).