kostel sv. Barbory

Jednolodní zděný a omítnutý kostel, zasazený do terénu, má protáhlou obdélnou loď, krátký nižší presbytář obdélného půdorysu, rozšířený po stranách o předstupující přístavbu a trojstěnný závěr. Severozápadní stranu završuje polygonální věž, k níž se šikmo zvedá stěna lodi. Průčelí lodi člení lizény u nároží a po obou stranách střední osy a vysoký obloučkový vlys na štukových konzolách v horní části stěny. Dolní část průčelí – stejně jako u ostatních úseků kostela - chrání sokl. Ve střední ose se nachází vstup, nahoře zakončený do půlkruhu. Jde o dvoukřídlé dřevěné dveře, jejichž křídla jsou vodorovně rozdělena na poloviny. Prkna ve vzniklých polích jsou kladena diagonálně – společně vytvářejí klas, který v horní polovině směřuje dolů a v dolní nahoru. Spoj křídel kryje sloupek. Profilovaný poutec vymezuje horní část, jejíž prkna tvoří klas směřující vzhůru. Otvor lemuje kamenný portál s širšími patkami. Nad vstupem je umístěno vysoké okno ve špaletě, zakončené do půlkruhového oblouku. Okno rozděluje šest vodorovných a tři svislé příčle, profilovaný poutec vymezuje horní část. Ta je členěna stylizovaným sluncovitým motivem, sestávajícím z dolního půlkruhu a tří mandlovitých tvarů, na půlkruh připojených. Pod oknem je na stěně mezi lizénami tenká římsa. Pod vrcholem průčelí je v této ose ještě menší půlkruhově zakončené okno ve špaletě, umístěné ve středu obloučkového vlysu. Člení ho dvě vodorovné a jedna svislá příčle. Po obou stranách střední osy se nachází vysoká, půlkruhově ukončená nika, pod níž je na stěně stejná římsa, jako pod velkým oknem střední osy. Nad lodí se zvedá dosti vysoká věž. Dvoustupňová širší a nízká dolní část má čtvercový půdorys, na ní navazuje osmistěnný, o něco užší horní úsek. Zde se střídají širší stěny, situované v osách průčelí a nárožní užší stěny. V širších stěnách se v mírně zapuštěném úseku stěny, nahoře půlkruhového tvaru, nachází velké, půlkruhově zakončené okno – zvukový otvor zvonice. Vyplněné je vodorovně kladenými dřevěnými lamelami ve čtyřech polích, vymezených širokými příčlemi (dolní pole jsou o jednu lamelu nižší, než horní). Profilovaný poutec odděluje hořejšek s plnou dřevěnou výplní. Nad oknem je černý kulatý ciferník věžních hodin s římskými číslicemi 12, 3, 6 a 9 a čárkami, nahrazujícími zbylé číslice. Horní část širších stěn je zakončena do trojúhelného štítu, lemovaného římsou, která přechází i na nárožní, rovně zakončené stěny. Nad šíty je sedlová stříška, jinak má věž střechu jehlancovou. Krytinou je plech. Ve vrcholu střechy věže je zasazená hrotnice s pozlacenou makovicí s kovovým křížem. Kříž má břevna ukončená do trojlistu, v jejich křížení jsou vždy dva rovné paprsky. Šestiosé jihozápadní průčelí lodi člení lizény, oddělující jednotlivé osy a obloučkový vlys na štukových konzolách pod profilovanou hlavní římsou. Vlys je drobnějších rozměrů než na severozápadní straně, což platí i pro všechny další fasády. Úseky stěny mezi jednotlivými osami nejsou stejně široké. Lze je vymezit počty obloučků horního vlysu – u os první, druhé a třetí zleva je obloučků šest, u osy čtvrté zleva devět, u osy páté zleva osm a u osy šesté zleva devět. Ve všech osách jsou poměrně úzká okna, umístěná ve špaletě a ukončená do půlkruhového oblouku. V osách první až třetí zleva jsou rozdělená jednou svislou a devíti vodorovnými příčlemi, v horním oblouku tvoří příčle stylizovaný sluneční motiv. Okna chrání vnější drátěná síť – tou jsou opatřena i zbývající tři okna lodi, vyplněná vitrážemi s postavami světců. V osách první a čtvrté zleva jsou pod okny vstupy. V ose první zleva jsou to dvoukřídlé dřevěné dveře, umístěné v půlkruhově zakončené nice. Levé křídlo je užší, než pravé, křídla jsou vodorovně rozdělena na tři části. Horní a dolní část je nižší, než střední. Prkna ve vzniklých polích jsou kladena diagonálně – společně vytvářejí klas, který v horní a dolní části směřuje dolů a ve střední nahoru. Spoj křídel kryje sloupek. V ose čtvrté zleva jsou větší dvoukřídlé dřevěné dveře, jejichž prkna jsou pobita hřeby. Nahoře jsou zakončeny do půlkruhového oblouku. Také ony jsou vodorovně rozděleny na tři části. V nižší dolní tvoří prkna na každém křídle klas obrácený dolů, ve vyšší střední části jsou prkna vyskládána do dvou klasů nad sebou, tvořících společně kosočtverce. V horním půlkruhu tvoří obě křídla dohromady sluneční motiv. Spoje křídel kryje sloupek s širší dvoustupňovou patkou a volutovitou hlavicí. Kolem dveří je kamenný portál, v horní polovině profilovaný. Na loď se na jihovýchodě napojuje krátký nižší presbytář, rozšířený na obou stranách o nižší obdélné přístavby pod protaženou střechou presbytáře. Díky nižší výšce presbytáře je vidět trojúhelný štít lodi, členěný nárožními lizénami a obloučkovým vlysem. Stejné prvky se nacházejí i na stěnách křtící kaple na jihozápadní straně presbytáře (dnes kaple slouží jako sakristie a původní sakristie na protější straně kostela je užívána jako sklad). Severozápadní stěna kaple je bez otvoru, v jihozápadní je půlkruhově zakončený vstup, přístupný po třech schodech. Jde o jednokřídlé dřevěné dveře, pobité hřeby, u nichž se rovněž uplatňuje klasovité uspořádání. Široké vodorovné prkno je rozděluje na poloviny, v nichž jsou prkna vyskládána do dvou klasů nad sebou, tvořících společně kosočtverce. Profilovaný poutec vymezuje horní půlkruh, kde prkna tvoří sluncovitý motiv. Na dveřích je ozdobná kovová klika a madlo. Dveře lemuje portál, v horním oblouku mírně širší. V jihovýchodní stěně kaple je půlkruhově zakončené okno ve špaletě, zabezpečené vnější drátěnou sítí. Také závěr má stejné členění jako ostatní části kostela, tedy nárožní lizény a horní obloučkový vlys. Střední stěna závěru je rovná, boční šikmé. V jihovýchodní stěně je kamenné okno, nahoře ukončené do lomeného oblouku. Umístěné je ve špaletě, která je nahoře půlkruhová. Okno tvoří dvě jeptišky vedle sebe a nad nimi čtyřlist s vepsanými širokými plaménky. Ve cviklech je ještě trojlist. Okno vyplňuje vitráž a zabezpečuje ho vnější drátěná síť. Síť i vitráž jsou také v kruhovém okně v hluboké špaletě, umístěném v horní části střední stěny závěru. Na jeho severovýchodní straně je podobné okno jako na jihovýchodě, avšak s odlišnou kružbou v horní části – uprostřed s třemi plaménky (dva dole vedle sebe, jeden nahoře mezi nimi). Ve cviklech jsou opět trojlisty. K severovýchodnímu průčelí presbytáře je připojená sakristie (dnes je k tomuto účelu užíván prostor původně křtící kaple). Je provedená podobně jako protější kaple - i sakristii člení lizény a obloučkový vlys. V její jihovýchodní stěně je vstup, přístupný po třech schodech. Jsou to jednokřídlé dřevěné dveře, rozdělené širším vodorovným prknem na poloviny. Prkna jsou kladena diagonálně tak, že horními konci směřují v dolní části doprava a v horní doleva. Půlkruhový prosklený nadsvětlík člení tři příčle do sluncovitého tvaru. V severovýchodní stěně je drobné kruhové okno, umístěné v hluboké špaletě. Je rozdělené do kříže a zabezpečené mříží čtyřlistého tvaru. Severozápadní stěna sakristie je bez otvoru. Severovýchodní průčelí lodi je provedené stejně jako jeho protějšek až na to, že zde chybějí vstupy a v osách první až třetí zprava jsou pod velkými okny lodi ještě menší. Mají kruhový tvar, rozdělená jsou dvěma vodorovnými a dvěma svislými příčlemi a vyplňují je vitráže. Umístěná jsou v hluboké špaletě. Loď má sedlovou střechu, presbytář rovněž (protaženou nad přístavby), závěr má střechu půljehlancovou. Krytinou jsou bobrovky, jen kolem věže je na střeše plech. Na jihozápadní straně střechy lodi jsou tři volská oka, na protější jen dvě. Po jednom je i na jihozápadní straně střechy presbytáře a nad střední stěnou závěru. V hřebeni střechy presbytáře i lodi je zasazen kovový kříž. Nad presbytářem je prostý, nad lodí má břevna ukončena do obrysového trojlistu.