evangelický kostel

Kostel členitého půdorysu je zasazený do terénu. Postavený je z kamene a cihel, líc je provedený z opracovaného porfyru. K sochařské výzdobě byl použit jemnozrnný světlý pískovec. Nejnáročněji je provedená vstupní partie na jihovýchodní straně. Dominuje jí mohutná a velmi vysoká osmiboká věž, v níž se střídají širší a užší stěny. V její dolní části je hlavní vstup do kostela, před nímž se nachází pětiboká terasa z režného kamenného zdiva. Prolomená je třemi schodišti – ve středu a na obou bočních stranách. Na terase jsou pravidelně rozmístěné mohutné kamenné hranolové pilíře s kamenicky provedenou zdobnou horní částí. V ose středního schodiště jsou ve stěně kostela dřevěné dvoukřídlé dveře rámové konstrukce s reliéfní výzdobou a obdélným nadsvětlíkem. Lemuje je kamenný portál - na bočních stranách zaoblený, nahoře a pod nadsvětlíkem rovný. Podobně jsou orámována i okna v osách bočních schodišť, rozdělená vodorovně v horní třetině. Tento vstupní prostor má zděné zádveří z pilířů, nesoucích oblouky arkád. Dolní část pilířů je z hrubě opracovaných kvádrů, vyšší část je provedena kamenicky. Nachází se zde mělká nika, nahoře s předstupujícím baldachýnem s propletenými stylizovanými stonky. V nikách jsou stojící postavy, provedené ve vysokém reliéfu. V ose vstupu je to Martin Luther a Philipp Melanchthon, po stranách císař Josef II. a švédský král Gustav II. Adolf. Nad oblouky arkád je zaoblený pás se stylizovaným proplétaným rostlinným dekorem. Nad nárožími tohoto zádveří se zvedají na věži vysoké opěráky, zakončené sochami symbolů evangelistů. Na stěně mezi opěráky je zdobný kamenný pás s proplétanými stonky. Zádveří má mezi těmito opěráky pultovou střechu, přimykající se k věži a krytou bobrovkami. Vyšší část věže má nároží provedená ze světlých, hrubě opracovaných kvádrů, místy jsou ve zdivu nepravidelně rozmístěné neopracované kameny tmavší barvy. Zhruba nad polovinou výšky věže jsou v jejích širších stěnách vždy dva otvory nad sebou. Dolní z nich – zvukový otvor zvonice - je vysoký, obdélného tvaru. Vyplňují ho vodorovně kladené dřevěné lamely, rozdělené jednou vodorovnou a dvěma svislými příčlemi na šest polí (vždy tři vedle sebe). V úrovni dolního okraje otvorů je v nároží věže zasazena kamenná konzola tmavé barvy s plastickým dekorem. Nad velkým otvorem se nachází menší půlkruhově zakončený otvor, umožňující přístup na vyhlídkový balkónek oblého půdorysu. Balkónek má kamenné zábradlí s obdélnými, na výšku orientovanými otvory a přesahujícím madlem. Vstupní partie je tvořená dřevěnou stěnou ze svisle kladených prken, v jejímž středu jsou stejně provedené dveře. Horní půlkruh tvoří vodorovně kladené lamely, rozdělené svisle na dvě pole. Balkónová část má kamenné orámování. Nejvyšší partie věže má zdobné kamenosochařské provedení. V širších stěnách je kulatý bílý ciferník věžních hodin s černými římskými číslicemi, lemovaný plastickým dekorem. V užších stěnách je půlkruhově zakončený, zevnitř zakrytý otvor, jehož horní oblouk má profilovanou šambránu. Pod ciferníky a otvory obíhá věž pás s plasticky provedeným nápisem: „EIN FESTE BURG IST UNSER GOTT EIN GUTTE WEHR UND WAFFEN“ (jde o počátek slov duchovní písně, složené Martinem Lutherem). Nahoře je kamenná římsa s robustními konzolami, v nárožích jsou umístěné lichoběžníkové chrliče. Věž má střechu tvaru komolého jehlanu, krytého plechem. Na jejím vrcholu je nasazena kamenná koruna s reliéfní výzdobou se stylizovanými květy, v jejímž středu je umístěn velký kříž. Věž je vysoká 40 metrů. Součástí jihovýchodního průčelí kostela jsou kromě vstupní partie s věží také dvě obdélné, kolmo situované přístavby k lodi, vytvářející dojem transeptu. Obě jsou rozšířené o výrazně nižší půlkruhový přístavek, který je na jihovýchodě napojený v líci – bez spáry. Obě části „transeptu“ mají v horní části jihovýchodní stěny prolomeno sdružené okno, tvořené třemi půlkruhově zakončenými díly. Dole a mezi okny je kamenné ostění, okna oddělují sloupky. Nahoře a po stranách jsou barevně odlišené kvádry a klenáky. Vlevo od vstupu do kostela jsou v přístavbě dvě drobná obdélná okna vedle sebe, z nichž levé je situováno výše. Mezi okny a nad nimi je kamenné ostění, zbytek otvorů lemují barevně odlišené kvádry. Stěny završuje kamenná hlavní římsa. Severovýchodní průčelí tvoří (zleva) výše zmíněné přístavba, loď a presbytář. Vysoká přístavba má na levé straně připojený nižší přístavek, v němž jsou tři vysoká a dosti úzká obdélná okna vedle sebe. Dole mají kamenné ostění, nahoře je kamenný pás - nad okny se zdobným motivem proplétaných stonků. Kamenná hlavní římsa je přerušovaná předstupujícími zaoblenými prvky se svislým členěním. Přístavek má půlkuželovou střechu, krytou bobrovkami. Vyšší přístavba k lodi má v pravé části severovýchodní stěny okno ve dvou úrovních nad sebou. Dolní z nich je poměrně nízké, zakončené do půlkruhového oblouku a rozdělené kamenným sloupkem se zdobnou patkou a hlavicí na poloviny. Pod oknem je kamenný parapet, boky a horní část lemují barevně odlišené kameny. Z výplně se zachoval dřevěný rám s vodorovnou příčlí, vymezující horní oblouk, sklo dnes chybí. Otvor je zevnitř zabedněný – tak jako i ostatní okna v kostele. Nad ním je velké okno, rovněž půlkruhově zakončené. Dole má kamenný parapet, zbývající část otvoru lemují barevně odlišené kvádry a klenáky. Okno člení dvě svislé a dvě vodorovné příčle, střední partie má nahoře prohnuté okraje. Skleněné výplně, rozdělené na drobné tabulky, zčásti chybí. Stěna vrcholí vysokým trojúhelným štítem se zdobným kamenným orámováním. Ve štítu je úzké okno, ukončené do půlkruhu - s torzem výplně. Dole má kamenný parapet, na bocích a nahoře barevně odlišené kvádry a klenáky. Přístavba má sedlovou střechu, krytou bobrovkami. V navazující lodi jsou tři osy s okny ve dvou úrovních, které mají obdobné provedení jako dvě okna nad sebou ve vysoké přístavbě. Rozdíl je v orámování velkých horních oken. Dole sice mají rovněž kamenný parapet, avšak mohutnější a na bocích a nahoře je lemují kvádry a klenáky pravidelného tvaru, dovnitř vyhloubené. Ve velkých oknech lodi jsou zbytky vitráží. Byl zde zobrazen Martin Luther, Philipp Melanchthon a dále scény ze života Martina Luthera i z dějin německé reformace. Okna spojuje v úrovni pat oblouků kamenný pás s reliéfem propletených stonků. Stěnu zakončuje profilovaná kamenná římsa. Na loď navazuje o něco nižší, půlkruhově zakončený presbytář. Na severovýchodní straně je bez otvorů - ty se nacházejí v jeho severozápadní (střední) části, opět ve dvou úrovních. Dole je sdružené okno, tvořené třemi půlkruhově ukončenými díly. Mají kamenný parapet, kamenné jsou i části mezi okny. Po vnějších stranách a nahoře jsou barevně odlišené kvádry a klenáky. Podobně je orámováno i horní sdružené okno, složené z pěti obdélných dílů s torzy vitráží. Jejich námětem byl Kristus a evangelisté, podle zlomku mluvicí pásky šlo o dar rodiny teplických průmyslníků Mitscherlichů. Kamenné ostění je zde jen nad okny, opatřené je reliéfní výzdobou s proplétanými stonky a stylizovanými květy. Presbytář má profilovanou kamennou hlavní římsu, přerušovanou předstupujícími zaoblenými prvky se svislým členěním – na způsob konzol. Velkou část jihozápadní strany presbytáře zakrývá obdélná přístavba sakristie. Její severozápadní stěna je bez otvorů, nahoře je profilovaná kamenná římsa. Na jihozápadě je velké, půlkruhově zakončené okno, rozdělené dvěma svislými a dvěma vodorovnými příčlemi – ty jsou umístěné zhruba v dolní čtvrtině a u pat horního oblouku. Sklo dnes chybí. Otvor lemuje kamenný parapet a od úrovně dolní vodorovné příčle také dovnitř vyhloubené kvádry a klenáky. Stěnu ukončuje lichoběžníkový štít s kamenným orámováním. V jihovýchodní stěně je vstupní otvor, nahoře s kamenným překladem, který má uprostřed velký kruhový motiv. Ke vstupu vede přímé schodiště o sedmi kamenných stupních, lemované stupňovitou zídkou z režného kamenného zdiva. V pravé části jihovýchodní stěny se sakristie napojuje na loď. Má polovalbovou střechu, krytou bobrovkami. Jihozápadní průčelí lodi je rozdílné oproti protější straně v tom, že se zde nachází představená nižší část na způsob boční lodi. Napojuje se v líci na vysokou přístavbu „transeptu“, bez spáry. Jsou v ní prolomena okna obdobného provedení jako dolní okna na severovýchodě lodi. Nad pultovou střechou s bobrovkovou krytinou jsou tři okna vlastní lodě. Také ona jsou stejná jako na protější straně, pouze pás mezi okny je redukován na vystupující část v ostění otvorů. I přístavby, nacházející se na jihovýchodě, jsou podobného provedení jako jejich protějšky – s drobnými rozdíly. Nižší kruhový přístavek má okna v horní části nižší a dekor nad okny je odlišný, byť i zde s motivy propletených stonků. Zde je navíc ještě okno v dolní partii, a to pod levým ze tří horních oken. Nahoře a dole má kamenné ostění. Do štítu vysoké přístavby je místo okna zapojen dosti vysoký komín. Pod ním je na stěně kamenná obdélná, na šířku orientovaná deska s letopočtem 1901, lemovaným stylizovaným rostlinným dekorem. Loď má sedlovou střechu, presbytář rovněž sedlovou, přecházející na severovýchodě plynule v půlkuželovou. Krytinou jsou bobrovky. Na obou stranách střechy lodi jsou dvě volská okna, v jejím hřebeni je na severozápadní konci zasazena plechová polygonální zvonička. Podobně jako ve velké věži se i zde střídají širší a užší stěny, nahoře s obdélnými otvory (v užší je jeden, v širší dva). Zvonička má jehlancovou střechu, krytou plechem. Na severozápadní straně lodi, u západního nároží, je před střechou lodi vysoký kamenný komín. Má širší dolní část, na straně u nároží je nepravidelného zvlněného tvaru.