bývalá vápenka

Bývalá vápenka v Hudcově je postavena na jižním okraji obce, severně od domu č. p. 102. Jde o zděnou jednopodlažní stavbu z režných cihel na protáhlém obdélném půdorysu. Střecha se nezachovala, u tohoto typu staveb bývala zpravidla sedlová. K užšímu severozápadnímu průčelí je přistavěn na vysokém čtvercovém soklu osmiboký komín, na severozápadní straně soklu je umístěn půlkruhový otvor na vybírání sazí. Na soklu komína je dochovaná v omítce provedená iniciála majitele vápenky Karla Waltery (KW). V jihozápadním průčelí vápenky jsou čtyři otvory do jednotlivých komor s odlehčovacím segmentovým záklenkem. Ze čtyř komor je přístupná pouze jedna (druhá od severozápadu). Ostatní jsou nepřístupné (uzamčeny). Komora je zaklenutá cihlovou kupolí, v severovýchodní stěně je zazděný otvor do topeniště. Sběrač kouře byl pod podlahou komory a byl společný pro všechny komory. V severovýchodním průčelí jsou čtyři otvory vedoucí do topeniště, otvory jsou vyplněny kovovými dvířky. Výroba v této peci byla perodická, oheň hořel na topeništích a palivo tak nebylo v přímém styku s vypalovaným materiálem. Oheň přešlehoval nahoru ke klenbě peci, odkud se vracel a šel ke spodku peciště, ve kterém se vápno vypalovalo. Kouř byl pak odtahován do sběrače kouře a jím do komína. Každá z komor pracovala samostatně. Konstrukčně obdobná bateriová pec se zvratným plamenem je dochována v nedaleké Lahošti.