socha sv. Salvátora

Památka se nachází v samém jádru obce Jeníkov, severně od hlavní křižovatky, přibližně na ose vstupu cca padesát metrů vzdáleného neorientovaného kostela sv. Petra a Pavla. Bezprostřední okolí památky tvoří travnatá mírně svažitá plocha za autobusovou zastávkou, dílo je vroubené dvěma vzrostlými kaštany. Čelo podstavce se obrací k západu, k silnici, figura hledí k jihozápadu, kostel má za zády. Jde o relativně staticky pojatou sochu Salvátora Mundi, tedy Spasitele světa, Ježíše Krista. Osazena je na soklové architektuře čtvercového průřezu, tvořené třemi stupni fundamentu, článkovaným podstavcem a rozvinutým plintem. Stupně fundamentu jsou vyzděné z kvalitních drážďanských cihel. Podstavec, plintus a figura jsou zhotoveny z různých, spíše méně kvalitních druhů pískovce. Atribut plaménkové svatozáře a křížek na sféře jsou z kovu. Na třech obvodových stupních výrazného fundamentu je osazen článkovaný pískovcový podstavec. Vyšší soklová část podstavce přechází dvojitou ustupující profilací na jeho dřík, plynule po křivce ve spodní části vydutý a ve vrchní vypouklý. Ten je opatřen na všech čtyřech stranách nápisovými kartušemi oválného a kasulových tvarů. Na dřík na odsazení dosedá desková římsová hlavice s vrchem desky kónicky zkoseným. Rozvinutý plintus sochy se skládá z vypuklého oblounového soklu, vydutého dříku a prosté čtvercové podnože podložené drobnou římsou. Vlastní figura v mírném kontrapostu, s levou nohu v koleni pokrčenou, je zahalena ve splývavém dlouhém rouchu. Plášť je přehozený přes pravé rameno, na druhé straně přechází dopředu pod paží a předloktím a zakrývá velkou část šatu. Kristus v levé ruce drží o pravé předloktí opřenou zemskou sféru, dva prsty levé ruky jsou nad zeměkoulí, označenou křížkem, vztyčené v žehnajícím gestu. Je prostovlasý, dlouhé vlnité vlasy splývají na záda. Na bradě je plnovous, ústa jsou mírně pootevřena, pohled Kristus upírá do strany k jihozápadu. Hlava je akcentována třístrannou plaménkovou kovovou svatozáří, na každou stranu vybíhají tři plaménky.