dům

Dům se nachází v samém jádru obce Jeníkov, severně od hlavní křižovatky, spoluutváří menší náměstíčko. Je západním sousedem kostela sv. Petra a Pavla, při pohledu na vstupní průčelí kostela ho dům č. p. 30 doprovází, jeho zdobná fasáda se v tomto kontextu výrazně uplatňuje. Bezprostřední okolí památky před hlavním jihozápadním průčelím tvoří širší dlážděný chodník, hlavní vstup flankují dva menší stromy, akáty. Jde o patrovou, zřejmě podsklepenou stavbu, s obytným podkrovím. Základní mírně obdélná hmota domu, krytá nesymetrickou střechou (do náměstí strmou, do dvora pultovou), je k náměstí orientována rovnoběžně. Na ni navazuje kratší nižší jednopatrové severovýchodní křídlo, kryté sedlovou střechou a další přízemní stavby vytvářející jihovýchodní dvorek. Celkový půdorys domu má tvar převráceného písmene U. Dům je zděný, omítaný, ve žlutookrové barevnosti. Strmá část hlavní střechy je kryta taškami, pultová část zřejmě asfaltovými pásy tmavočervené barvy. Strmou část nad hlavním průčelím otevírají tři zděné vikýře propojené segmentovým překladem, celek je akcentován jehlancovými čučky. Horizontálně je hlavní průčelí domu členěno mírně předsazeným soklem odděleným oblounem a profilovanou korunní římsou. Převažuje však vertikální akcent tvořený vysokým řádem lizén se štukaturami v horní partii, nahrazujícími hlavice. Pilastrům nejvíce podobné jsou lizény postranní, ve vrchní části stočené do volut, akant je volně interpretován secesním květinovým motivem. Hlavice šesti mezilehlých lizén nahrazují kruhové triglyfové medailony završené festony a nesené okřídlenými žabími muži. Průčelí je osově symetrické, sedmiosé, nuanci v symetrii tvoří výkladec a vstup do obchodu v páté a šesté ose zleva. Okenní otvory jsou výškově obdélné, pravoúhlé, čtyřkřídlé čtyřtabulkové, do latinského kříže dělené. Plochy mezi nadpražím oken v přízemí a parapety oken patra vyplňují štukatury s maskaronem ženy, věnčené opět snítkami s listy dlanitě pětičetnými. Boční a zadní průčelí hlavní části domu i přístaveb jsou jednoduchého provedení, člení je pouze jednotlivé otvory.