socha sv. Jana Nepomuckého

Barokní socha sv. Jana Nepomuckého stojí na vysokém mohutném podstavci, je provedená z pískovce a její celková výška je asi 4 m. Spodek soklu je umístěný na čtvercové kamenné základně a přes profilaci zvonice a oblounu přechází v zaoblenou část hlavního dílu hranolového podstavce. Stěny fundamentu nesou nápisová pole, pouze zadní pole je bez nápisu. Na čelní, východní stěně je text ve znění: “GOTT / VNT DEN HEILIGEN / IOHANNES NEPOMVC / ENE ZVEHREN HAT / DIESE STATV? AVE / RICHTEN LASSEN / IOHANNES RITTER / HERSCHAFT LICHER / ZIMER MEISTER IN / KRATEROB IN IAHR / ANNO 1738 DEN / 9 DEN OCTOPER”. Na pravém boku je vytesáno: “IN GOTTES SEGEN / WURDE DER HEILIGE / IOHANNES VON IO / SEPH BOHM UND GAT / TIN FRANZISKA NUS KR / DROB NO. 18 DEN 16 / MAI ANNO 1838 / RENOVIRT”. Levá strana je doplněná nejmladším nápisem: “ZUM / 150 JAHRIGEN / JUBILAUM RENOVIRT / VON JOSEF U ROSINA / BOHM / 1888”. Hlavní díl podstavce je ukončený římsou s profilací obloun, výžlabek a obloun. Na horní desce je umístěný menší nástavec se samotnou plastikou, který má boční stěny segmentově vykrojené. Světec je zobrazený v mírném kontrapostu s pravou nohou lehce pokrčenou. Oblečený je do zvlněné rochety s klerikou, na hlavě má biret a přes ramena přehozenou almuci. Levá paže je ohnutá v lokti, ruka přidržuje za dolní konec krucifix, opřený o levé rameno. Pravá paže je natažená od těla, ruka drží palmovou ratolest. Hlava je nakloněná k levému rameni – ke krucifixu. Světec má vlnité vlasy, na bradě je krátký plnovous.