obchodní dům Ottokara Katzera

Jde o řadový podsklepený čtyřpodlažní dům z cihlového zdiva s pultovou střechou na půdorysu nepravidelného lichoběžníka, s dvorním, soudobě vybudovaným přízemním přístavkem, osvětleným střešním stanovým světlíkem, ve kterém byla původně umístěna ševcovská dílna. Uliční fasáda je přísně symetrická, členěná třemi horizontálními řadami pásových oken v patrech a v přízemí dvěma dveřními vchody a dvěma výkladci. Novodobě přeřešené přízemí je obloženo keramickými obklady obdélného tvaru v pravidelné vertikální skladbě, výplně otvorů jsou zcela nevhodné, nad výkladci jsou sezónně užívané markýzy. Pro výraz hlavního průčelí jsou určující okenní otvory rytmizované v pěti osách, jimiž předstupují pásové okenní výplně, které tvoří obdélné kovové rámy členěné v 1. a 2. NP svisle po trojicích a ve 3. NP svisle ve dvojicích. Boční strany okenních konstrukcí jsou také prosklené. Poměrně výrazné pravoúhlé parapetní římsy všech tří nadzemních podlaží představují pro pásová okna částečně nosný článek. Okna 3. NP ve středu doplňují svislé kubické okno, které předstupuje ostatní okna spolu se zvýrazněnou parapetní římsou. Samotný okenní otvor je v tomto středním úseku jen o něco málo vyšší než postranní pásy, ale okenní kubická konstrukce, v čele složená 3 x 4 tabulkami, pokračuje přes nadokenní fasádu, plochou korunní římsu až ke střeše, kterou převyšuje. Ve střední ose zůstává připevněna svislá kovová tyč, jež původně nesla reklamní nápis trojúhelného schématu. Okenní výplně jsou z vnitřní strany dřevěné. Korunní římsa je přímá a plochá. Omítka je hladká, v současnosti okrové barvy. Dvorní průčelí je prosté, v současnosti bez omítky, děleno na dvě části. Přibližná polovina vlevo je rytmizována v 1. NP jedním oknem a v 2. NP dvěma okny. Výše je plochá terasa, z východní strany s vyzděnou stěnou, prolomenou obdélným otvorem. V severní zdi terasy jsou dvě okna. K pravé části dvorní fasády je přistavěna dřevěná veranda, nad níž je balkon přístupný z 2. NP. Ve dvou osách jsou v této části průčelí prolomena čtyři okna, ve 4. NP užší, horizontální. V severozápadním traktu jsou prostory původních záchodků a v 1. NP místnost valeně zaklenutá. Střecha je pultová s velmi mírným sklonem, svažující se k dvorní straně. V čelní straně plechové střechy je zabudován hranolový prvek, jímž okno z hlavního průčelí přechází do vrcholového obdélného štítu. Nad severní stranu střechy vystupuje pravoúhlý přístavek obdélného půdorysu, přístupný dveřmi v jižní zdi, který je nadstavbou severozápadního traktu domu s jeho schodištěm. Sklepy domu jsou v jeho jižní polovině, nejstarší suterénní prostora je valeně zaklenutá, chodba pod schodištěm je segmentově zaklenutá, ostatní prostory sklepa jsou plochostropé, betonové, stejně jako jejich podlaha. Všechny prostory jsou s výjimkou části přízemí plochostropé, ve střední části domu, která je pozůstatkem klasicistní fáze domu, jsou zaklenuté místnosti s pruskými plackami a valenou klenbou. V interiéru přízemí jsou druhotně předělené prodejní prostory a v západním traktu chodba ke schodišti a dvornímu přístavku. Starší dvouramenné schodiště dosahuje jen do 2. NP a má pozůstatky klasicistního litinového zábradlí. Jeho okrajové sloupky jsou formovány hranolovými podstavci, listovými patkami, kanelovanými dříky a hlavice jsou nad akanty korunovány piniovými šiškami. V 1. NP a v 2. NP jsou dle původního stavu bytové prostory, nahoře původní magacín, terasa s kovovým zábradlím, orientovaná do dvora, a ve 4. NP prádelna. Do nejvyššího patra vede pravoúhlé schodiště s masivním dřevěným zábradlím strohého provedení, pocházející z doby předválečné přestavby domu. V patrech jsou dochovány původní dveřní i okenní výplně. Ve dveřích na půdu orientovanou na jih, je původní čtvercový otvor krytý mosaznou výplní se symetricky prolamovanými otvory.