torzo kostela sv. Prokopa

Kostel svatého Prokopa se nachází na jižním okraji Krupky u křižovatky dvou silnic mezi Krupkou a Sobědruhy. Jedná se o zříceninu římskokatolického filiálního kostela vystaveného v průběhu 13. století. V dnešních dobách jde o trosky gotického kostela obdélného půdorysu s odsazeným pravoúhlým kněžištěm. Klenba kostela je zřícená, štít stržen, z celého kostela zbylo obvodové zdivo. Loď kostela je rozdělena do dvou částí. Západní část byla v minulosti tvořena trojlodím a zaklenuta síťovou klenbou, která byla podepřena čtveřicí štíhlých osmibokých pilířů. Do této části se vstupovalo štítovým průčelím, kde se nachází hrotitý ústupkový portál se dvěma zazděnými kruhovými okny, které mají dílem zachovanou kružbu. Do střední části, sklenuté žebrovou klenbou, se vstupovalo hrotitým portálem v severní zdi. Na východní část lodě navazuje vítězným obloukem obdélný presbytář. Na tomto vítězném oblouku se v minulosti nacházely figurální malby. Oltář kostela je orientovaný na jihovýchod.