dům

Dům, ve kterém dnes sídlí muzeum, se nachází v centrální části krupského náměstí u sochy sv. Františka Xaverského přibližně naproti bývalé budově radnice. Je dvoupatrový, v sevřené zástavbě. Je opatřen mírnou pultovou střechou se spádem do dvora, krytou šedobílou fólií. Úprava uličního průčelí je provedena v eklektickém stylu s převahou novobarokních prvků. Fasádu průčelí kryje několik vrstev omítek, předposlední úprava je světle modré barvy a pod bílou prosvítá, štukové prvky jsou natřeny bílou barvou. Dvorní průčelí je hladké, opatřené vápennou omítkou, bez výraznějšího architektonického členění, hlavním akcentem jsou kamenná ostění přízemí a patra. Plochu pravidelně šestiosého uličního průčelí horizontálně dělí mezi přízemím a patrem profilovaná kordonová římsa. Druhá a třetí osa zleva v přízemí je dveřní, ostatní osy jsou okenní. Původní vstupní otvor do objektu, který je umístěn ve třetí ose zleva v přízemí, je zaklenut plným váleným záklenkem, zbylé otvory v přízemí a patře jsou zakončeny segmentovými záklenky. Otvory ve druhém patře mají přímé překlady. Přízemí je zvýrazněno pásovými rustikami přerušovanými pouze profilovanými šambránami oken a dveří se středovými klenáky s diamantovou bosou. Plochy omítek vyšších podlaží jsou hladké. Obdélné parapetní výplně otvorů v patře mají vegetabilní motiv. Suprafenestry jsou zdobené festony a po stranách iluzivními volutovými konzolemi rovněž s vegetabilními motivy, které vynášejí odsazenou nadokenní římsu. V úrovni druhého patra jsou okenní otvory posazeny na profilované podokenní římsy, nesené dvojicemi konzol se střapci. Na římsu nasedají profilované šambrány s uchy a stylizovaným středovým klenákem. Dvorní průčelí je výškově rozděleno zejména existencí reliktů staršího dvorního křídla, přisedajícími na severní straně průčelí. Průčelí je tak rozděleno do čtyř výškových plánů. První je definován na severní straně zbytky zdiva dvorního traktu a na jižní straně meziparcelní zdí. Sokl je opatřen šedým nátěrem. Tato část je členěna třemi osami, přičemž první dvě osy zprava jsou osami okenními, zatímco třetí osa je osou dveří. Vstupní otvor je umístěn v záklenku, opisujícím interiérovou klenbu a je ohraničen kamenným portálem s okosenými a zalomenými výběhy. Okenní otvory mají obdélný tvar bez výraznějšího ohraničení. Druhý výškový plán je umístěn nad relikty dvorního křídla a tvoří jej dvě okenní osy. První okenní otvor zleva je orámován ostěním s výrazným okosením, zabírajícím dvě třetiny šířky ostění s velice nápadnými trojúhelníkovými výběhy. Druhá okenní osa zleva je lemována ostěním stejného tvaru jako portál a je tedy zakončeno odstupňovaným výběhem. Okenní otvor zdobí náročně kovářsky zpracovaná mříž zavěšená na kovaném háku, tu tvoří čtyři částečně kroucené pruty čtvercového profilu a zakončuje ji list, stáčený do voluty, po stranách a uprostřed s jednoduchými pruty, vše vázané objímkami. Ve střední části mříže jsou roztepané reliéfy hlav. Třetí výškový plán je v úrovni prvního patra a je protnut šesti okenními osami v pravidelném rytmu 2-2-2. První tři okenní osy zleva jsou obehnány ostěním shodným s ostěním první osy zleva druhého plánu, zatímco zbylé tři okenní osy jsou rámovány bohatě profilovaným kamennými ostěními. Profil ostění tvoří přetínavé pruty, které jsou redukovány tak, že přiléhají k samotné hmotě kamene. Ostění je souběžné s hmotou průčelí. Čtvrtý výškový plán je pak v úrovni druhého patra a je členěn sedmi obdélnými okenními otvory.