návesní kaple Panny Marie Loretánské

Návesní síňová kaple se nachází na pohledově významném místě v dolní části svažité návsi v Malíkově nad Nežárkou. Poblíž po stranách kaple prochází návesní komunikace a za kaplí je situováno obytné stavení. Kaple Panny Marie Loretánské (v kapli na hlavním oltáři se nacházela socha Panny Marie Loretánské, která však byla odcizena) byla postavena v roce 1849 ve stylu doznívajících barokních vlivů výrazně se uplatňujících ve venkovském prostředí. Po požáru vesnice v roce 1892 byla zbudována nad západním průčelím kaple pseudoslohová věžička s gotizujícími prvky a z tohoto období také patrně pocházejí vzhledem ke svému charakteru další prvky jako dlažba v presbytáři a dřevěné vstupní dveře. Jedná se o zděnou omítanou kapli s obdélnou lodí a trojbokým závěrem a s hranolovou věžičkou s jehlancovou střechou situovanou za štítem hlavního průčelí. Střecha kaple krytá bobrovkami je sedlová, nad presbytářem zvalbená. Fasáda kaple je členěna obíhajícím zděným omítaným soklem, lisenami na nárožích a profilovanou korunní římsou. Západní průčelí s hlavním vstupem s kamenným segmentově uzavřeným portálkem s orámováním a nadpražním klenákem, nad ním je situován štukový letopočet 1849 a christogram se srdcem a hřeby a v ose polokruhově uzavřená nika, která je prázdná. Od přízemí je profilovanou římsou, krytou bobrovkami, oddělen dvouetážový trojúhelný štít s polokruhově uzavřeným středovým okénkem v ose a štukovým nápisem RENOVIRT, dělovým křížkem a letopočtem 1892 v dolní části a s motivem štukového Božího oka v trojúhelníkovém nástavci lemovaném profilovanou římsou, štít je po vnitřním obvodu lemován štukovým pásovým zubořezovým dekorem a jeho dolní okraje jsou vytaženy do pravoúhlého prvku. Kaple je osvětlována dvěma protilehlými okny v lodi a dvěma okny v presbytáři, na fasádě závěru presbytáře je situováno slepé okno. Okenní otvory jsou polokruhově uzavřené se staršími dřevěnými rámy do kříže. Okna, vstup i nika ve štítu jsou lemovány z omítky vytaženými rámci s plasticky zvýrazněným vnějším okrajem a lehce odsazenou polokruhovou horní částí. Hranolová pseudoslohová věžička se zvonkem je prolomena čtyřmi otevřenými hrotitými okénky, která jsou lemována paspartou. Fasáda je členěna na nárožích lisenami a po vnitřním obvodu lemována plastickým zubořezovým pásovým dekorem. Profilovaná korunní římsa věžičky je na všech stranách uprostřed přerušena a vybíhá do trojúhelného prvku. Střecha je kryta plechem a završena vrcholovým kovovým ozdobným křížkem.