venkovská usedlost

Obytný dům je řadový patrový domek na půdoryse písmene L z počátku 20. století, k němuž náleží hospodářské zázemí ve dvoře. Zdivo domku je z nepálených cihel, vodorovné konstrukce dřevěné. Stávající dům nebyl postaven podle dochovaných původních plánů, dispozice byla mírně pozměněna. Původní dvě malé místnosti na obdélném půdoryse nahradila jedna větší s okny do ulice, k níž byla směrem do dvora přistavěna kuchyň a vstupní chodba s příkrým dřevěným schodištěm do patra. Značnou část přízemí zabírá průjezd do dvora, vstup do domu je orientován ze dvora, z předsíně lze vstoupit do kuchyně, z níž je vstup do pokoje. Patro tvoří 2 místnosti k uskladnění domácích a hospodářských potřeb, dále sýpku na uskladnění obilí. Do tohoto podkroví je rovněž přístup z průjezdu pomocí žebříku. Stropy v domě jsou původní dřevěné trámové, v přízemí s omítnutým záklopem. Stropy v patře jsou z ručně tesaných dřevěných trámů s horním deskovým záklopem. Na dům navazují v odsunuté poloze 2 stodoly. Starší na téměř čtvercovém půdoryse se sedlovou střechou krytou pálenou krytinou je dřevěné sloupkové konstrukce, výplně mezi sloupky jsou tvořeny nahrubo otesanou kulatinou zasunutou do drážek sloupků. Nároží jsou svázána roubením. V zadní části stodoly směrem do humna je zděný přístavek z nepálených cihel, stěny přístavku jsou opatřeny hliněnou omítkou. Část stodoly je podsklepena, sklípek je kamenný s cihelnou klenbou do ocelových nosníků. Roubená část je rozdělena na průjezd a dvě nestejně velké části oddělené dřevěnou přepážkou drážkové konstrukce a opatřeny hliněnou omazávkou. Zděný přístavek je jednoprostorový s výstupem do zahrady. Mladší stodola je zděná z pálených cihel, v sedlové střeše jsou 2 sedlové vikýře, které sloužily pro podávání sena do podkroví, střecha je kryta pálenou krytinou. Stropy jsou dřevěné trámové, horní záklopy jsou z rozřezané hrubé tyčoviny nebo z řezaných prken, vrata ve štítě jsou dřevěná.