židovský hřbitov

Židovský hřbitov se nachází na severovýchodním okraji obce v příkrém svahu nad Losenickým potokem. Hřbitov zhruba obdélného půdorysu je po celém obvodu obehnán kamennou neomítanou zdí, krytou plochými kameny. Maximální výška zdi je asi 2 metry. Hřbitov je přístupný od severozápadu drobnou brankou s novodobými plechovými vrátky. V západní části hřbitova při ohradní zdi probíhá kamenné schodiště. Vpravo od vstupní brány v těsném sousedství hřbitova stojí bývalá zděná márnice, dnes přestavěná na soukromou garáž (není předmětem památkové ochrany). Na hřbitově stojí několik vzrostlých stromů, plochu hřbitova pokrývají nízké porosty bylin a tráva. Na ploše hřbitova se nachází 160 náhrobků v pravidelných řadách, probíhajících přibližně severojižním směrem kolmo ke svahu. Náhrobky jsou obráceny k západu. Všechny náhrobky jsou až na několik výjimek stojící. Náhrobky typu klasické obdélné kamenné stély s půlkruhovým, segmentovým, trojúhelným, často odsazeným zakončením, mladší náhrobky mají podobu obelisků. Materiálem je především pískovec a žula, v případě mladších náhrobků byla použita i leštěná žula. Starší náhrobky jsou umístěny ve východní části hřbitova – jejich písmo hebrejské, převážně v negativním reliéfu, výzdoba skromná většinou s vegetabilními motivy (květy, hrozny, úponky, poupata), objevuje se i koruna, motiv Davidovy hvězdy a reliéf desatera (č. 64), některé náhrobky mají po obvodu rytou linku nebo vystupující lištu. Z židovské symboliky najdeme několik náhrobků kohenů s žehnajícíma rukama (náhrobek č. 34, 49, 132, 136, 152), na náhrobku č. 26 symbol levitské konvičky. Mladší náhrobky často používají historizujících motivů (lomený oblouk, sloupky, profilované římsy), písmo na nich bývá dvojjazyčné, v některých případech pouze české. Některé pískovcové náhrobky jsou vlivem eroze kamene již nečitelné.