rozcestník

Kamenný rozcestník stojí na křižovatce hlavní silnice z Jindřichova Hradce do Dačic u odbočky na Blažejov. Na kamenném zužujícím se čtyřhranném pilíři s okosenými hranami je osazena kvadratická hlavice. Na jedné straně se nalézá nápis „DO STRMILOVA“ a pod šipkou „NACH TREMLES“. Na další straně je obdobný nápis „DO KUMŽAKU“ a pod šipkou „NACH KONIGSECK“ Zbývající hrany jsou hladké bez nápisu. Kamenný rozcestník s dříkem a hlavicí s tesanými českými a německými směrovými údaji představuje dnes již vzácně dochovaný příklad kvalitně řemeslně zpracované drobné architektury související se silničním provozem v minulosti. Rozcestník vykazuje rysy hodnotné technické památky související s dějinami dopravy a navíc nápisy na rozcestníku upomínají také na přítomnost německého obyvatelstva v regionu před jeho poválečným odsunem.