socha Piety

Kopie barokní Piety je umístěná na mohutném pískovcovém podstavci. Celková výška plastiky je asi 4 m. Třikrát odstupňovaná spodní část soklu dosedá na čtvercovou betonovou základnu a přes profilaci obloun – výžlabek –obloun přechází v hlavní díl hranolového podstavce, který je doplněný reliéfy. Na čelní (západní) straně je výjev Krista na kříži, ke kterému vzhlížejí prosící duše v Očistci. Na pravém boku je obraz Svaté rodiny, nad kterou se vznáší Duch svatý v podobě holubice. Reliéf na levém (severním) boku zobrazuje sv. Jana Nepomuckého jako poutníka do Staré Boleslavi. Světec drží ve zdvižené pravé ruce kříž a hledí na oblak se zjevením Panny Marie s Ježíškem. Na zadní stěně soklu byl dříve reliéf sv. Jiří, dnes je zde vytesaný nápis (VIZ NÁPISY). Pravý a levý bok je v horní části doplněný volutovou konzolou ozdobenou lasturou a střapcem. Kamenný díl s reliéfy přechází přes obloun v hlavní římsu zalamující se přes obě konzoly a profilovanou výžlabkem a žlábkovnicí. Široká krycí deska nese sochu Piety na nízkém soklovém nástavci s profilací obloun – výžlabek – obloun. Sedící postava Madony s tělem mrtvého Krista v klíně je celá zahalená do drapérie. Panna Marie podpírá pravou rukou Kristovu hlavu, jeho nohy jsou pokrčené téměř v pravém úhlu a podložené záhybem drapérie, na levé straně kompozici vyvažuje Kristova bezvládně visící pravice.