venkovský dům

Přízemní horská chalupa se sedlovou střechou je vystavěna v lokalitě zvané Šímovy chalupy, nad levým břehem Jeleního potoka pod Jelení horou (1171 m. n. m.) na jejím jižním svahu. Objekt vystavěn na terase, hlavním štítovým průčelím k V straně, okapovou stranou se vstupem k jižní straně, souběžně s vrstevnicí. Terasa vyskládaná bez malty z lomového kamene vyrovnává svažitost terénu. Východní štítové průčelí v přízemí se čtyřmi okenními osami obložené vodorovně kladenými prkny, štít je dvoudílný ze svisle skládaných prken se svislým přelištováním spár, pole ukončena segmentově zdobným řezbářským zakončením. Okna ve spodní části štítu čtvercová, trojdílná, v horním poli obdélná okénka dělená na dvě poloviny. Všechna okna dřevěná s profilovanými parapety, dělena do kříže, s truhlářským obložením. Na jižním okapovém průčelí je zvednutá střecha nad nástavbu podkroví, se čtyřmi obdélnými okny, uprostřed s velkým obytným vikýřem krytým sedlovou střechou a dvěma obdélnými okny, v přízemí se vstupním rizalitem s průběžným širokým oknem, vstupy od V a Z strany jednokřídlými kazetovými dveřmi. Přízemí roubené jižní okapové strany se čtyřmi okenními osami, okna obdélná v profilovaných šambránách s dřevěnými parapety, s truhlářským obložením. Štít západního průčelí obložen ze svisle kladených prken, s dvěma obdélnými menšími okny, přízemí s obkladem vodorovně kladených prken. Severní průčelí do stráně má velký přístavek vystavěný na kamenné podezdívce, krytý sedlovou střechou s obdélnými okny, obložený svisle kladenými prkny. Krytinou střechy plechové šablony v kombinaci s eternitovými šablonami.