socha sv. Floriána

Vzhledem k tomu, že je sv. Florián patronem hasičů, byla jeho socha přesunuta do areálu vejprtské hasičské zbrojnice. Areál se nachází jižně vedle budovy školy, nedaleko od kostela Všech svatých, ke kterému byl postaven původně po svém transferu z Přísečnice. Socha stojí za vjezdovou bránou do areálu na pravé straně v travnaté ploše mezi stromy, před ní je vysázen nízký živý plot. Dílo se sestává z masivní dvojetážové soklové architektury čtyřbokého půdorysu a vlastní vrcholové sochy. Stojí na novodobém betonovém základu v úrovni terénu, zpola zarostlém v trávě. Všechny části objektu jsou převážně z okrového, patrně černovického pískovce, na soklu částečně světlešedého. Vpředu na soklu horní části podstavce je kovový trn. Spodní etáž podstavce je čtyřbokého půdorysu s lehce konkávně projmutými stranami a okosenými nárožími, vertikálně je charakterizován profilovaným soklem a vystupující profilací římsy. Na jednotlivých stranách jsou vyryty a barvou zvýrazněny majuskulní nápisy, na čelní straně latinský, na ostatních německý. Horní etáž podstavce je rovněž opatřena profilovaným soklem a římsou, její nároží jsou však dynamičtěji zvlněna, stáčena v horní a dolní části do volut s reliéfní výzdobou girlandami. Také korunní profilace římsy je ke středu lehce vzedmuta a uprostřed stočena do volut. Vnitřní plochy této etáže jsou bez nápisů. Vrcholová protáhlá socha Sv. Floriána v oděvu římského vojáka stojí ve výrazném kontrapostu pravé nohy, u levé nohy stojí hořící dům, z jehož oken šlehají plameny. Levou rukou se chápe meče, v pravé drží vědro, ze kterého vytéká voda na dům v plamenech a zároveň s ní přidržuje žerď praporce, který mu splývá za záda. Na hlavě má helmici s chocholem. Zpod helmy mu vybíhají kadeře, ve tváři výrazný knír, pohledem shlíží k levé straně.