venkovský dům

Přízemní horská chalupa se sedlovou střechou je vystavěna v lokalitě zvané Šímovy chalupy, nad levým břehem Jeleního potoka pod Jelení horou (1171 m. n. m.) na jejím jižním svahu. Objekt se sedlovou střechou, ze které je směrem do stráně na S průčelí přistavěn přístavek k ukládání sena do podkroví. Hospodářská část k J okapové straně vystavěna na terase z lomového kamene vyrovnává svažitost terénu, hlavní štítové průčelí orientováno k Z straně, okapovou stranou se vstupem k jižní straně, souběžně s vrstevnicí. Západní štítové průčelí v přízemí roubeno s třemi okenními osami, na čtvrté ose od nároží západního průčelí vchod. Okna jsou dřevěná, dvoukřídlá, členěna do kříže s truhlářským obložením, původní vstupní dveře jsou jednokřídlé, kazetové, v profilovaném dřevěném ostění. Průčelní štít je dvoudílný ze svisle skládaných prken, okna ve spodní části štítu obdélná, horní pole štítu mírně předstupuje. Všechna okna dřevěná s profilovanými parapety, dělena do kříže. Hospodářská část jižního okapového průčelí o čtyřech okenních osách (dnes slouží jako veranda), přechází na východní nároží, kryté pultovou stříškou. K objektu přistavěn do stráně na vyrovnávající kamenné podezdívce velký přístavek krytý sedlovou střechou k ukládání sena, obložený svisle kladenými prkny. Východní (zadní) štítové průčelí s dvěma malými obdélnými okny, obložené štípaným šindelem. Krytinou objektu plech v pásech, opatřený nátěrem.