venkovský dům
Malá Úpa
Dolní Malá Úpa
Dolní Malá Úpa
venkovský dům

anotace

Přízemní roubený dům východních Krkonoš s obedněnou pavláčkou nad podezděnou záspí. Doklad podoby zástavby, způsobu bydlení a hospodaření ve 2. polovině 19. století v nejvyšších partiích Krkonoš.

popis

Přízemní horská chalupa se sedlovou střechou je vystavěna v lokalitě zvané Šímovy chalupy, nad levým břehem Jeleního potoka pod Jelení horou (1171 m. n. m.) na jejím jižním svahu. Objekt vystavěn na vyskládaném soklu z lomového kamene, hlavním štítovým průčelím k Z straně, okapovou stranou se vstupem k jižní straně, souběžně s vrstevnicí. Směrem do stráně k S straně vystavěný přístavek k ukládání sena, východní štítové průčelí s bedněnou hospodářskou částí se svisle kladenými prkny. Západní štítové průčelí v přízemí se čtyřmi okenními osami obložené vodorovně kladenými prkny, jednodílný štít s valbičkou s pokládkou eternitových šablon, ve štítu dvě menší okenní osy dělena do šesti dílů. Všechna okna dřevěná s profilovanými parapety, s truhlářským obložením, dělena do kříže. Jižní okapové průčelí je na roubené části šestiosé s vchodem na čtvrté ose od nároží západního průčelí, na svisle prkny bedněném přístavku jsou tři okenní osy. Vstup do objektu jednokřídlými kazetovými dveřmi, východní štítové průčelí o jednom poli, štít obložen eternitovými šablonami. Severní průčelí do stráně má velký přístavek vystavěný na kamenné podezdívce, krytý sedlovou střechou s menšími obdélnými okny, obložený svisle kladenými prkny. Krov sedlové střechy s pokládkou eternitových šablon světle šedé barvy.

• Kód CZ 2777, Dolní Malá Úpa, ves, Dolní Malá Úpa, Trutnov, Královéhradecký kraj
  • Kód CZ 24536, Šímovy Chalupy, vesnická čtvrť, Dolní Malá Úpa, Trutnov, Královéhradecký kraj