venkovský dům

Přízemní chalupa se sedlovou střechou a s velkým obytným vikýřem nad vstupním rizalitem na jižní okapové straně je vystavěna v lokalitě zvané Šímovy chalupy, nad levým břehem Jeleního potoka pod Jelení horou (1171 m. n. m.) na jejím jižním svahu. Objekt vystavěn nad přístupovou cestou po pravé straně, na nízké kamenné vyrovnávající podezdívce z lomového kamene, hlavním štítovým průčelím k Z straně, okapovou stranou se vstupem k jižní straně, souběžně s vrstevnicí. Západní část domu je roubená, roubení a další části budovy jsou překryty bedněním svisle kladenými prkny. Západní štítové průčelí v přízemí se třemi okenními osami, tříosá je i roubená část obložená prkny po jižní okapové straně. Vstup do objektu z boční strany rizalitu od západní strany. Průčelní západní štít je dvoudílný, horní pole mírně předstupující, skládaný ze svislých prken. Okna ve spodním poli štítu menších rozměrů, čtvercová, bedněná. Všechna okna dřevěná s profilovanými parapety, dělena do kříže, s vyřezávaným obložením. K východnímu průčelí je pod podlomenicí přistavěno hospodářské zázemí s vlastním vstupem, po jižní okapové straně o jedné okenní ose. Za středním rizalitem pokračuje mírně předsunutá část stavby objektu s menším vikýřem, krytým pultovou stříškou. Štít východního průčelí vyskládán ze štípaného šindele. Severní okapová strana do stráně má velký přístavek vystavěný na kamenné podezdívce, krytý valbovou střechou, který dříve sloužil k ukládání sena, dnes obytná prostora. Přístavek je obložený svisle kladenými prkny. Krytinou střechy plech s vrchní povrchovou nátěrovou úpravou. Na objektu zachovány původní konstrukce a architektonické prvky.