venkovský dům

Přízemní roubená chalupa s krovem sedlové střechy je vystavěna štíty v ose JZ - SV u hřbitovní zdi u kostela sv. Petra a sv. Pavla v Dolní Malé Úpě. Ve střeše objektu je umístěn velký zvalbený vikýř pro ukládání sena, který je přístupný od stráně po chodníčku od západní strany. Střecha nad vstupním okapovým průčelím je kryta eternitovými šablonami, nad průčelím směřujícím ke stráni lepenkou. Roubená část je bedněna svisle kladenými prkny, před objekt předsazený dřevník je obložen svisle kladenými prkny. SV štít obložený svisle kladenými prkny je jednoduchý se třemi okénky, JZ štít je bez okenních otvorů je složen ze čtyř dílů svisle kladených prken, k západní straně přistavěn dřevník (dnes garáž).