podzemní odvodňovací systém

Sklepy – velké sklepy (nejvyšší tzv. 1. patro) vznikly v renesanci novým vyhloubením, popř. rozšířením starších sklepů. Některé jsou opatřeny portály s datováním do 16. stol. Dodatečně upravovány později. Nižší sklepy (tzv. 2. patro) jsou užší, chodbové s výklenky pro sudy nebo výrobu (textil, jirchářství, zpracování masa apod.). Datace tohoto systému je složitější, některé dílčí úseky mohly být vyhloubeny dodatečně, ale měla by být shodná s vlastním odvodňovacím komplexem. Nelze vyloučit též zapojení již dříve existujících prostor (lochů). Prostory odvodňovacího systému (nejnižší úroveň historického podzemí). Různé profily - od oválného k mandorlovému, od trojúhelníkového (s vypouklými stranami) k téměř čtvercovému a obdélnému. Zachovány záseky po těžbě, otvory po klíncích, v některých partiích po stranách vytesány malé ústupky pro uložení kahanů nebo větší kapsy pro louče (se stopami vypálení). Dno místy rovné ve spádu, místy stružkovité, často ve dně vysekán úzký kanálek pro odvod vody. V místech křížení chodeb (i jinde) vyhloubeny menší jímky. Řada indicií (uspořádání, členitost propojení, čistící přepady a jímky) nasvědčuje tomu, že systém plnil více funkcí. Pravděpodobně byl i zdrojem vody pro město v době nebezpečí. Do určité míry plnil i funkci vodovodu. Vstupní těžební šachty odvodňovacího systému sloužily především při jeho vzniku pro dopravu odtěženého materiálu na povrch. Po dokončení úseku chodby byly šachty ve stropě zakryty a dosypány k povrchu. V odtěženém materiálu se u tří z těchto šachet nalezly úlomky keramiky ze 13. až 17. stol. Na základě provedeného archeologického výzkumu lze konstatovat, že v 16. stol., v době největšího rozkvětu města, byl celý systém podzemí hotov a plně funkční. Památka leží pod nechráněnými parcelami i pod parcelami některých ostatních památek.