1583677190 - činžovní dům - blok 9 domů
činžovní dům - blok 9 domů
Holešovice
Holešovice
činžovní dům
rondokubismus

anotace

Soubor 9 nájemních domů vznikl v letech 1921-1922 podle projektu Rudolfa Hraběte. Architektura objektů je ovlivněna rondokubismem.

popis památkové hodnoty

Jde o významný doklad architektonického vývoje z počátku 20.let 20.stol. jak po stránce slohové, tak jako i projev moderních trendů v hledání nové funkčnosti architektury v příznačném modelu malých bytů, tak i jako výrazně urbanisticky pojatý způsob výstavby nerespektující uzavřenou hmotu bloků jeho otevřením na způsob malého uzavřeného sídlištního útvaru. K významu přispívá i jeho relativně velmi rané datování.

popis

Soubor 9 objektů tzv. malobytové domy pražské obce byl postaven kolem r.1921 podle projektu arch.R.Hraběte v duchu rondokubismu. Pětipodlažní domy s ustoupeným podlažím krytým stanovou střechou, do ulice terasy s atikou. Fasády bohatě plasticky členěné lisenami, římsami a plastickými obdélnými a kruhovými poli mezi okny v přízemí či v pásu pod korunní římsou domu. Plasticky vystupující prvky a motivy jsou v cihlově červeném odstínu, plochy fasády v okrově žlutém odstínu. Obdobně architektonicky pojednané je rovněž zděné oplocení. V interiéru domu dochováno původní schodiště s geometricky pojednaným zábradlím, původní prosklené dveře s nadsvětlíky (vestibul, přízemí), částečně i dveře do bytů. Všechny objekty souboru tvoří nedílný celek spolu s parkovou úpravou ploch mezi jednotlivými budovami.