hospital Kuks

Urbanisticky dominantní celek hospitálu a kostela budovaný od r. 1707 stavitelem Petrem Netolou podle projektu G. B. Alliprandiho, za účasti vedoucího kameníka Petra della Tore. Areál je doplněn o několik početných souborů soch z dílny M. B. Brauna. Areál tvoří: 1 komplex staveb špitálu a špitálního kostela Nejsvětější Trojice, sochařská výzdoba průčelí kostela, (sochy alegorie Víra, alegorie Naděje, alegorie Láska, znak Šporků, portál se sousoším Zvěstování P. Marii, 2 vázy) a štuková výzdoba interieru kostela, špitál vč. sochařské výzdoby štítu nárožního rizalitu Z křídla špitálu (2 sochy Andělů, sousoší Nejsvětější Trojice) a brány uzavírající nádvoří; 3 zvonička; 4 zahrada s ohradní zdí; 5 terasa se schodištěm ke kostelu; 6 hospodářská budova; 7 zahradní domek; 8 soubor soch alegorií Ctnosti (socha Víra, socha Naděje, socha Láska, socha Trpělivost, socha Moudrost, socha Statečnost, socha Cudnost, socha Píle, socha Štědrost, socha Upřímnost, socha Spravedlnost); 9 soubor soch alegorií Neřesti (socha Pýcha, socha Lakomství, socha Smilstvo, socha Závist, socha Obžerství, socha Hněv, socha Lenost, socha Zoufalství, socha Lehkomyslnost, socha Pomluva, socha Lstivost, socha Podvod); 10 soubor soch terasy před kostelem N. Trojice (socha Blahoslavení lkající, socha Blahoslavení milosrdní, socha Blahoslavení mírumilovní, socha Blahoslavení chudí duchem, socha Blahoslavení lačnící a žíznící po spravedlnosti, socha Blahoslavení trpící pro spravedlnost, socha Blahoslavení tiší, socha Blahoslavení čistého srdce, socha Anděl blažené smrti, socha Anděl žalostné smrti, socha alegorie Náboženství, klasicistní váza); 11 soubor soch dvora špitálu (socha Davida, socha Malý křesťanský bojovník (Miles christianus), socha alegorie Střídmost (z řady Cností)); 12 soubor soch Polyfémovy kašny (socha Polyféma, socha alegorie Jaro, socha alegorie Léto, socha alegorie Podzim, socha alegorie Zima); 13 soubor soch zahrady špitálu (socha Anděl Gloria, socha sv. Jeronýma, socha alegorie Architektura, socha alegorie Hudba, socha alegorie Sochařství, socha alegorie Geometrie, socha alegorie Poesie, socha alegorie Malířství, (pův. rč.3587) socha bohyně Juno, socha alegorie Bezmocnost, socha alegorie Oheň, socha alegorie Lehkomyslnost, socha alegorie Jaro, socha alegorie Léto, socha alegorie Podzim, socha Velký křesťanský bojovník, soubor 7 torz trpaslíků, relief Putti); 14 dva obelisky v zahradě špitálu