boží muka

Boží muka jsou situována na okraji města ve vilové čtvrti na travnaté ploše v malém parčíku na křižovatce ulic Líbalova a Daskabát, v prostoru nazývaném U Francouze. Památková ochrana se vztahuje na boží muka bez obrázku ve výklenku kaplice. Jedná se o žulová tesaná pilířková boží muka se čtyřbokou hlavicí. Na nízkém přibližně čtvercovém kamenném postamentu se zaoblenými hranami je umístěn hranolový sokl s okosenými horními nárožími a tesaným motivem kosočtverce na původně zřejmě pohledově čelní straně. Na sokl navazuje užší hranolový dřík s okosenými hranami, na jehož horní mírně projmutou část nasedá bez výrazného předělu čtyřboká hlavice s polokruhově ukončenými stranami; na čelní a zadní straně hlavice situovány mělké polokruhově uzavřené niky, v nichž byly na plechu malované obrázky. Boční strany hlavice jsou hladké. Hlavice je završena nízkým hranolovým soklíkem s tesaným motivem diamantování a profilací v horní části. Na soklíku osazen kovový dvojramenný křížek. Charakter božích muk odráží gotické tvarosloví.