kostel sv. Jiljí

Na návsi v jádru obce situovaná jednolodní, přibližně orientovaná (osa SZ-JV) stavba obdélného půdorysu s konkávně odsazeným půlkruhově ukončeným presbytářem a s hranolovou zvonicí vystupující v podobě středního rizalitu z konkávně projmutého vstupního průčelí; na závěr presbytáře v ose navazuje hranolová sakristie se zaoblenými nárožími. Střecha kostela je sedlová přecházející nad presbytářem v konkávně odsazený půlkužel, sakristii kryje střecha valbová a zděné cihlové zastřešení zvonice tvoří čtyřboká helmice zvonovitého tvaru, na kterou oblounem dosedá rovněž čtyřboká stlačená cibule, ze které vyrůstá mírně konkávně-konvexně tvarovaný komolý jehlan završený kovovou hrotnicí s makovicí a dvouramenným kovaným křížem. Průčelí lodi, presbytáře a sakristie člení předstupující sokl, lizénové rámce a kordonová římsa s oblounovou profilací a profilovaná vyložená římsa korunní vymezující širší podstřešní pás podoby kladí. V polích vymezených lizénovými rámci jsou prolomeny okenní otvory opatřené plasticky vystupujícími plochými šambránami s vysokými klenáky; boční průčelí lodi jsou prolomena 2 + 2 půlkruhově zaklenutými okenními otvory, presbytář 1 + 1 a sakristie pravoúhlým okenním otvorem na J a V straně a pravoúhlým vstupem na straně S. Na SV bočním průčelí lodě vystupuje reliéf zaslepeného segmentově zaklenutého portálu s ostěním zdobeným lištou, ušima a klenákem. Konkávně projmuté čelní průčelí kostela je po stranách věže prolomeno 2 drobnými oválnými okenními otvory osvětlujícími schodištní útvary. Zvonice ze dvou třetiny výšky organicky zakomponovaná do hmoty lodě má nároží zaoblená s ústupkem; průčelí jsou členěna téměř identicky jako průčelí lodě, pouze lizénové rámce jsou rustikované, v horní části odděluje zvonicové patro profilovaná kordonová římsa a průčelí završuje profilovaná korunní římsa. Vstupní průčelí spodní části věže je prolomeno segmentově zaklenutým kamenným portálem vstupu do podvěží zdobeným lištami, ušima a klenákem a výše půlkruhově zaklenutým okenním otvorem doplněným lištovou šabránou a klenákem. Převýšená horní část věže nad obíhajícím pásem „kladí“ je pod kordonovou římsou prolomeno oválným okenním otvorem, zvonicové patro je otevřeno na každé straně půlkruhově zaklenutým okenním otvorem s plochou šambránou, klenákem a balustrovou parapetní výplní, do otvorů jsou vsazeny dřevěné žaluziové okenice. Interiér lodi je zaklenut 2 poli placek na pasech vybíhajících z římsových kladí nesených iónskými hlavicemi svazčitých pilastrů, presbytář jedním polem plackové klenby a v závěru konchou, kruchta je podklenuta plackami, podvěží a sakristie jsou rovněž zaklenuty plackami. Hudební kruchta nesená třemi oblouky arkád má mírně konvexně zvlněný parapet členěný pilastry a zrcadly. Materiál: zděná omítaná cihlová stavba s dřevěným krovem a dřevěnými výplněmi otvorů, střešní krytinu lodě, presbytáře a sakristie tvoří taška – bobrovka, střecha věže je zděná cihlová. V hlavním vstupu kostela (podvěžím) jsou osazeny dvoukřídlé, se stavbou patrně soudobé dveře členěné rámy, vystupujícími konvexně-konkávně tvarovanými plochami a profilovanou klepačkou, obě křídla jsou opatřena rokajovým emblémem kolem klíčových dírek a oválnými madly rovněž s reliéfními kovanými emblémy, obdobně řešené jednokřídlé dveře se nachází ve vstupu z presbytáře do sakristie.