dům

Patrový podsklepený nárožní dům čp. 43 obdélného půdorysu má zděné přízemí a zčásti hrázděné patro. Zasazený je do terénu. Jihovýchodní průčelí je pětiosé, rozmístění os v obou podlažích je odlišné. Dolní část stěny chrání v levé partii sokl, v pravé díky zvedajícímu se terénu chybí. Ve střední ose přízemí se nachází vstup. Jde o dvoukřídlé prkenné dveře s obdélným zaskleným nadsvětlíkem, odděleným profilovaným poutcem. Ve zbývajících osách přízemí jsou dvojitá dvoukřídlá dřevěná okna, s vnějšími křídly v líci. U os první a druhé zleva jsou vnitřní křídla členěná třemi vodorovnými příčlemi, u pravých nejsou dělená a vzhledem k terénu jsou umístěná výše. Mezi osami první a druhou zleva je ve stěně vyhloubená půlkruhově zakončená nika, dnes prázdná. Do hrázdění patra je v líci zasazeno pět dřevěných dvoukřídlých oken, jejichž křídla rozdělují dvě vodorovné příčle. V levé ose je sdružené okno, tvořené dvěma částmi, oddělenými trámem hrázdění. Ostatní čtyři okna jsou vyšší. Jihozápadní průčelí je v přízemí trojosé, dolní část opět chrání sokl. V pravé a střední ose přízemí je stejné okno jako v levé ose jihovýchodní strany přízemí. V levé ose je pak menší okno, jehož křídla jsou rozdělená vodorovně na poloviny. U jižního nároží je do současné omítky vysekán otvor, odhalující letopočet 1767. V hrázděném patře je v pravé ose, která je situována stejně jako v přízemí, dvoukřídlé dřevěné okno v líci, Jeho křídla člení dvě vodorovné příčle. V levé části se v hrázdění nacházejí tři nedělená okna vedle sebe, opět v líci. Střední z nich je širší, vyplňuje celou plochu, vymezenou trámy. Nad stěnou se zvedá svisle bedněný trojúhelný štít se spoji, krytými lištami. Vpravo od osy štítu je umístěno dosti široké dvoukřídlé dřevěné okno v líci, jehož křídla jsou rozdělená vodorovně na poloviny. Otvor lemuje profilovaná dřevěná šambrána. Severozápadní strana je bez omítky, takže je viditelné kamenné zdivo, doplněné u otvorů cihlami. Jednotlivé otvory jsou rozmístěné dosti nepravidelně. V přízemí je jich šest, až na osu druhou zleva, kde jsou novodobé dveře, je vyplňují okna v líci. Okno v levé ose je rozdělené vodorovně na poloviny, zbývající jsou nedělená. V levé a střední části patra, které je na této straně bez hrázdění, je pět okenních otvorů. Druhý zleva je zaslepený. Okno třetí zleva je dvoukřídlé, ostatní jsou bez členění. V pravé části patra je zdivo nahrazené novodobým, značně rozměrným zasklením, rozděleným svisle na čtyři díly. Dům má sedlovou střechu, na jihovýchodě s námětkem. krytinou jsou vláknocementové šablony. Na jihovýchodní straně jsou ve střeše čtyři novodobá okna, na protější straně další dvě a ještě tři novodobé vikýře s neděleným oknem a pultovou střechou.