fara

Budova fary je přízemní nárožní, pětiosá stavba obdélného půdorysu. Do uliční fronty na osu prolomený pravoúhlý vstup, rámovaný hladkým ostěním vytaženým v omítce, přístupný po čtyřech stupních. Po stranách vstupu vždy po dvou pravoúhlých oknech, rámovaných hladkou šambránou s ušima. Okna jsou dřevěná tabulková, zasazená do líce zdiva, z vnitřní strany opatřená původními petličkami a kováním. V interiéru jsou před okna osazeny dřevěné, bíle natřené okenice, rozevírající se na dvě poloviny. Architektonické členění jednoduché, fasáda zdobena pouze lizénovým rámem. Podstřešní profilovaná římsa nese sedlovou poměrně vysokou dvoupatrovou sedlovou střechu, krytou pálenou bobrovou taškou. Boční strana fary je prolomena dvěma pravoúhlými okny, opět okna v líci zdiva, lemovanými hladkou šambránou s ušima. Fasáda rozčleněna lizénami na dvě pole s okny a profilovanou římsou, jež nese trojúhelníkový zděný, hladký štít s oválnými naležato proraženými okny. Na profilované římse stříška zakončená bobrovými taškami. Zadní strana domu opět přízemní pětiosá, členěná jedním pravoúhlým oknem s hladkou šambránou s ušima, půlkruhově zaklenutým vstupem do sklepa, který je rámován vyzděným ostěním (na způsob žudra), pravoúhlým vchodem z centrálně položené chodby a jedním novodobých pravoúhlým oknem bez profilace. K páté ose domu je přistavěno boční hospodářské křídlo, jež uzavírá jednu stranu dvora obdélného půdorysu. Protější strana dvora je uzavřena drobnou přízemní stavbou na čtvercovém půdorysu a celý prostor dvora je ukončen plechovou novodobou branou. Interiér: v obdélném půdorysu fary je v centrální pozici úzká dlouhá chodba, která prochází od ulice celým domem a rozděluje jej na dvě stejně velké části. Na obou stranách je uzavřena soudobými historickými dřevěnými dveřmi, opatřenými původním kováním a kovovými hřeby. Nade dveřmi nadsvětlík s předsazenou kovovou páskovou mříží, do uliční fronty s motivem IHS. V půdorysu jsou do ulice vymezeny dvě velké místnosti –„sály“ na půdorysu obdélníku. V místnostech jsou kastlová dřevěná okna, zasazená v líci zdiva s dochovaným historickým kováním a okenicemi. Oba sály jsou akcentovány segmentově završenými nikami při vnitřní zdi s chodbou. Pouze však v pravé místnosti bylo v nice osazeno otopné těleso. Místnosti jsou ukončeny hladkým plochým stropem s fabiony, v hospodářských prostorách se nachází dřevěný deštěný strop. Podlaha v obytné části prkenná, na chodbě kachle z 1. poloviny 20. století. V objektu dochovány interiérové dřevěné dveře s historickým kováním a zámky. V ose domu směrem do zahrady situována kuchyně a vstup na půdu. Půda je po celé šíři objektu, se zachovaným historickým masivním dřevěným hambálkovým krovem a dřevěnými čepy. Půda je osvětlena dvěma drobnými oválnými okny ve štítě. Dům směrem do zahrady částečně podsklepen. Vstup do pravděpodobně vinného sklepa s podzemní lisovnou je dvoukřídlými dřevěnými dveřmi, za kterými vybíhá krátké schodiště do čtvercové místnosti valeně zaklenuté. Tato klenutá místnost byla zřejmě původní lisovna – „preshaus“, na níž navazuje šíje, jíž se sestupuje do vlastního sklepa, nacházející ho se hluboko pod úrovní terénu. Jeho délka je 8 – 10 m. Sklep je vytvořen na dvě podzemní úrovně. V jeho interiéru se nachází obnažené smíšené cihlovokamenné zdivo, dokládající stavební vývoj objektu, kde pro stavbu bylo užito místního stavebního materiálu – vápencových bloků. Valená klenba sklepního prostoru je vyzděna pouze z pálených cihel. Obdélný dvůr je ukončen drobnými hospodářskými stavbami bez výrazného architektonického členění.