měšťanský dům

Měšťanský dům čp. 545 se nachází jihovýchodně od kostela Nanebevzetí Panny Marie na nároží ulice Boženy Němcové, která se v tomto místě rozdvojuje. Památková ochrana se vztahuje pouze na samotný obytný dům; naopak se nevztahuje na hospodářský objekt, dvorek a pozemek. Měšťanský dům čp. 545 stojí na mírném svahu jihovýchodně od presbytáře kostela Nanebevzetí Panny Marie. Objekt téměř čtvercového půdorysu zakončený sedlovou střechou s malou polovalbou na severozápadní straně a s novodobou krytinou je jednopodlažní, avšak se zvýšeným přízemím. Jihozápadní strana střechy je nevhodně doplněna dvojicí novodobých prosklených vikýřů. Severozápadní štítové průčelí je v úrovni přízemí čtyřosé, zatímco v podkroví pouze dvouosé. První dvě osy zleva v přízemí vyplňují nestylová jednoduchá dvoukřídlá okna, osazená ve druhé polovině 20. století. Na fasádě jsou patrné zbytky šambrán, jimiž byla okna lemována, a nadokenní římsy. Okno zcela vpravo je dvojité a oproti zmíněným dvěma širší, je tvořeno třemi svislými křídly a dvěma podélnými ventilačními křídly. Také okolo tohoto okna probíhala šambrána. Všechna tři okna jsou osazena ve špaletě. Mezi druhým a třetím oknem zleva jsou umístěna vstupní vrata, která jsou rovněž nestylová, dvoukřídlá, zakončená segmentovým obloukem. Ostění je lemováno stuhovou paspartou, po obou stranách dveří jsou kamenné patníky. Podkroví je ze severozápadní strany osvětlováno dvěma malými obdélnými okénky. Jejich původní otvory byly širší, jak o tom svědčí pozůstatky šambrán na fasádě. Napravo od dveří se zachovalo ještě jedno malé čtvercové okénko osazené v kamenném ostění a vedoucí do sklepa. Toto okénko je opatřeno kovanou mříží. Fasáda severozápadního průčelí je značně poškozená a vzhledově nejednotná, je na ní patrných několik vrstev, které se vzájemně prolínají. Tvar štítu je navíc lemován lizénovým rámem. Jihozápadní průčelí je oproti severozápadnímu pouze tříosé. Okna se nacházejí v úrovni zvýšeného přízemí. Nejmenší čtvercové okno se nachází zcela vlevo, je lemováno kamenným ostěním a vyplněné pouze jednoduchou kovovou mřížkou. Prostřední okenní otvor je obdélný, rozměrově trochu větší a vyplněný dvojitým, dvoukřídlým, šestitabulkovým oknem, jehož vnější křídla jsou ven otvíravá. Okno je osazeno v líci fasády. Poslední a rozměrově největší okno se nachází zcela vpravo a typově se jedná o okno totožné s pravým oknem severozápadního průčelí – dvojité, se třemi svislými křídly a dvěma podélnými ventilačními křídly. Toto okno je osazeno ve špaletě. Diagonálně pod oběma spodními rohy okna jsou prolomena dvě malá podélná okénka s kamenným ostěním, která osvětlují prostor suterénu. Oba okenní otvory jsou vyplněny jednoduchými okenními tabulkami. Nejzajímavější a nejhodnotnější je toto průčelí z hlediska fasády. Pod svrchními vrstvami byla nalezena renesanční sgrafitová omítka, jejíž výjimečnost spočívá v existenci figurálních motivů sgrafit. Napravo od velkého okna se jedná o postavu hudebníka – flétnisty, nalevo od okna jsou zatím blíže nespecifikované motivy. Jihovýchodní dvorní průčelí je tvořeno velkým segmentově zakončeným vstupem, vyplněným skleněnými vraty. Štítová zeď je novodobě nevhodně upravená, pobitá úzkými dřevěnými latěmi a na mnoha místech nesystematicky prosvětlená úzkými, různě vysokými okny. Na jižní část dvorního průčelí navazuje sousední objekt čp. 544 a na severní část navazuje hospodářský objekt.