socha sv. Jana Nepomuckého

Socha se nachází těsně u vnitřní strany ohradní zdi, připojené k severozápadnímu nároží kostela sv. Apolináře. Tvoří ji hranolový sokl a vlastní socha světce. Dvoudílný sokl je umístěný na dvou kamenných stupních. Dolní díl soklu je mírně širší a nízký, konvex-konkávně přechází v hlavní část soklu. Na její přední straně je vpadlé zrcadlo s rovnými boky a nahoře a dole zubovitě přecházející v půlkruhovou část. Na bočních stranách je rovněž zrcadlo, avšak odlišného tvaru. Rovné boky jsou uprostřed šipkovitě zúžené, nahoře a dole je zrcadlo ve střední části půlkruhově vybrané. Sokl ukončuje přesahující profilovaná římsa. Vlastní socha světce má profilovaný podstavec s dvěma oblými částmi a konkávním tvarem mezi nimi. Sv. Jan Nepomucký je zobrazen stojící na členité základně (snad z oblaků) s odlehčenou levou nohou. Oděný je do kanovnického roucha. Klerika se zapínáním na velké knoflíky je členěná do několika obloukovitých záhybů. Ani rocheta není příliš členěná, její cípkovatý dolní okraj je zdobného provedení. Oděv doplňuje kožešinová pláštěnka, dole se střapečky. V pravé ruce drží světec masivní palmovou ratolest, výrazné je oddálení ukazováčku a prostředníčku. Levá paže je ohnutá v lokti před tělem, ruka drží v dlani dolní okraj biretu, opřeného o tělo. Jan má vlnité vlasy a kratší plnovous. Hlava je hodně předkloněná a nakloněná k levému rameni – světec hledí na lidské hlavy, nacházející se vedle dolní pravé části (z hlediska pozorovatele) jeho postavy. Hlavy vykukují zpod Janova oděvu (?). Světec má nad hlavou obrysovou svatozář s pěti hvězdičkami.