socha sv. Antonína Paduánského

Barokní památka orientovaná k severozápadu stojí u silnice z Modlan do Věšťan při mříží uzavřené mezeře hřbitovní zdi na betonovém základu. Skládá ze soklové architektury a vrcholové sochy světce, zhotovena je z pískovce. Soklová architektura vyrůstá ze soklu čtvercového půdorysu s pravoúhle vykrojenými rohy, opatřeného při horním obvodu profilací ustupující na úroveň dříku. Hranolový dřík obdobného půdorysu má jednotlivé strany opatřené obdélnými rytými zrcadly s konkávně vykrojenými rohy. Zrcadlo na čelní straně nese rytý německý majuskulní nápis s letopočtem. Písmo i zrcadla jsou v prohlubních tónovány v šedočerném odstínu. Dřík završuje krycí deska s masivní obvodovou profilovanou římsou. Na ni nasedá nízký subtilnější nástavec čtvercového půdorysu s výrazným soklem a projmutým dříkem, na němž spočívá na pětibokém plintu vrcholová socha světce v životní velikosti. Světec stojící v lehkém kontrapostu je ztvárněn v ikonografické formě zpřítomňující zázračné vidění světce, tj. s dítětem Ježíšem na levém předloktí. Oděn je v řeholním rouchu s kapucí na zádech a cingulem kolem pasu, jehož šňůra s uzly vertikálně spadá až ke světcovým nohám. Na cingulu je při levém boku zavěšen růženec. Malý, z poloprofilu ztvárněný nahý Ježíšek baculatých objemů má zadeček podpíraný světcovou levou dlaní a boky pozahaleny bohatě skládaným pruhem plátna, jehož cíp cudně přidržuje levou ručkou nad stehnem a který obloukovitě podbíhá jeho nožky na předloktí pravé ruky, jejíž dlaň spodní část plátna symboliky podporuje. Pravou rukou Ježíšek sahá v hravém gestu světci na podbradek. Obličej světce charakterizují drobné plné rty, čelo vroubí drobné neuspořádané prameny vlasů, na temeni hlavy je patrná tonzura, modelace dlaní je ušlechtile propracovaná. Rovněž obličej Ježíška s emotivně hravým výrazem vykazuje velmi vyzrálý modelační rukopis. Roucho světce je členěno ostrými hranami do převážně geometricky utvářených ploch. Vytříbený sochařský rukopis sochy vykazuje možné souvislosti s dobovou kvalitní kamenosochařskou tvorbou oblasti východního Podkrušnohoří spojenou se jmény Edmunda Jana Richtera a Jana Adama Dietze.