ubytovna zaměstnanců drah

Jindřichohradecké železniční nádraží Českomoravské transverzální dráhy tratě Jihlava — Veselí nad Lužnicí bylo vystavěno postupně v letech 1887-1906. V areálu nádraží je situována budova čp. 203, vystavěná roku 1906, která dominuje celému přednádražnímu prostoru. Byla zřízena jako obytná budova pro zaměstnance dráhy a snad i částečně pro administrativní provoz dráhy. Je vystavěna ve stejném stylu jako protilehlá nádražní budova a stejně jako ostatní provozní objekty železnice. Přes částečnou rekonstrukci v 80. letech 20. století, při které byl objekt nepřílišnými změnami přizpůsoben levným ubytovacím účelům Hotelu u města Vídně, nejnecitlivějším zásahem byla výměna původních oken za okna novodobá a přízemní přístavba, která rozšířila přízemní dispozici. I přes tyto zásahy si objekt ponechal původní ráz a hmotu včetně architektonických detailů. Jedná se o dvoupatrovou obdélnou budovu s mělkými rizality, posazenou na nízkém kamenném soklu obloženém velkými tesanými kamennými deskami, prolomeném nízkými sklepními okénky. Průčelí s hladkými vápennými omítkami s okrově žlutým nátěrem jsou na delších stranách s pěti, na kratších se třemi okenními osami, nároží jsou zdůrazněna cihlově červeným kvádrováním, okna mělkými šambránami, v přízemí pod okny průběžná parapetní římsa, okna v patrech mají kamenné římsy samostatné, ve druhém patře jsou navíc vyneseny konzolkami. Hrázděné lichoběžníkové štíty, které jsou vyvedeny i nad rizality, jsou svisle pobity dřevěným bedněním se žlutým nátěrem a s okrasně ukončenými spodními konci a prolomeny dvojicemi šestitabulkových oken se společnou dřevěnou římsou na konzolách. Střechy s dřevem podbitými přesahy jsou polovalbové, kryté červenými plechovými šablonami.