kostel Navštívení Panny Marie

Kostel je zděná omítnutá budova s obdélnou lodí, mírně užším a stejně vysokým obdélným presbytářem s polygonálním závěrem. Z jejího půdorysu vystupuje na západě hranolová věž, k jejíž dolní části je připojeno zádveří vstupu a na východě obdélná sakristie. Západnímu průčelí dominuje mohutná hranolová věž, jejíž horní polovina je pokrytá šindelem. Její dolní partii chrání sokl, který obíhá celou stavbu. V západní stěně věže se nachází vstup, zakrytý dřevěným zádveřím ze svisle kladených prken. V jeho přední straně jsou umístěny dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce. Levé křídlo je užší, zdobí ho tři obdélné výplně nad sebou. Stejné, avšak ve dvojicích, jsou i na širším křídle pravém. Zádveří má valbovou střechu, krytou asfaltovým šindelem. V jejím hřebeni je vpředu umístěn kříž. Nad vstupem se na stěně věže nachází dvojité dvoukřídlé dřevěné okno s vnějšími křídly v líci. Všechna křídla rozdělují dvě vodorovné příčle. Jak již bylo uvedeno, horní polovinu věže pokrývá šindel. U nároží je kladený vodorovně, v ploše mezi nárožími diagonálně tak, že jednotlivé řady tvoří společně klas, směřující dolů. Ve stěně jsou dva otvory. Dolní z nich patří zvonici a vyplněný je lamelami, jejichž klad je obdobný jako klad šindele. Otvor lemuje dřevěná šambrána. Podobné orámování má i kruhový otvor pro ciferník hodin, umístěný v horní partii stěny. Stejně je provedená i horní část severní strany věže, zatímco v jižní je pouze okno zvonice a ve východní otvor pro hodiny. Dolní úseky mají v dolní části drobné obdélné, na šířku orientované okno, chráněné vnější mříží. Věž má cibulovitou střechu, krytou plechem. V jejím vrcholu je zasazena makovice s jednoduchým kovovým křížem. Po obou stranách věže je úzký úsek západní strany lodi, členěný lizénovými rámy. Střední vodorovná lizéna rozděluje stěnu na poloviny, což se opakuje i na zbývajících částech kostela. Nahoře se zvedá trojúhelný štít, krytý diagonálně kladenými šindeli. Díky okopu v terénu je zřejmé, že na jihozápadní, západní a jihovýchodní straně stojí kostel na cihlové podezdívce. V pětiosém jižním průčelí lodi lizénové rámy oddělují jednotlivé osy. V horních rámech se nacházejí stejná obdélná dřevěná okna ve špaletě, nahoře zakončená do segmentového oblouku. V osách první, třetí a čtvrté od západu jsou rozdělena šesti vodorovnými a třemi svislými příčlemi. V osách druhé a páté od západu jsou výplně členěné sedmi vodorovnými a třemi svislými příčlemi, přičemž střední vodorovná příčle je silnější. Stěnu zakončuje profilovaná hlavní římsa. Presbytář včetně závěru člení na všech stranách stejné lizénové rámy, jako loď. V jižní stěně presbytáře je dřevěné okno se segmentovou horní částí, umístěné ve špaletě. Jeho horní okraj je ve stejné úrovni jako v lodi, dole je však kratší. Širší vodorovná příčle rozděluje okno na poloviny, které člení dvě vodorovné a čtyři svislé příčle. Hlavní římsa má mírně odlišnou profilaci než u lodi. Závěr má střední stěnu rovnou a obě boční šikmé. Opět se zde uplatňují lizénové rámy, stěny jsou bez otvorů. K střední (východní) straně závěru je připojena obdélná sakristie. V její jižní stěně je obdélné, na šířku orientované dvoukřídlé dřevěné okno s křídly rozdělenými vodorovnou příčlí na poloviny. Východní strana sakristie je bez otvoru, na severu je umístěn vstup. Přístupný je po kamenných schodech a vyplněný dvoukřídlými dřevěnými dveřmi ze svisle kladených prken. Otvor lemuje šambrána. Sakristie má valbovou střechu, krytou zčásti plechem a zčásti asfaltovým šindelem. Severní strana kostela je provedena stejně jako její protějšek, s dvěma rozdíly. V lodi jsou okna jako v západní ose jižního průčelí až na západní osu a v ose třetí od západu je obdélné dřevěné zádveří bočního vstupu do lodi. Zhotovené je z vodorovně kladených prken. Na jeho východní straně jsou jednokřídlé dřevěné dveře, tvořené svislými prkny, na severní straně dvě okna vedle sebe, rozdělená do kříže a umístěná ve špaletě. Všechny otvory lemuje tenká dřevěná šambrána. Zádveří má valbovou střechu, krytou plechem. Kostel má sedlovou střechu, nad závěrem půljehlancovou, krytinou je eternit.