památník Františka Koubka

Žulový památník, sestávající ze soklu a na něm postaveného komolého jehlanu, stojí na nízké základně. Sokl je třístupňový. Dolní dva stupně jsou nízké, horní je užší než dolní. V zadní části dolního stupně stojí po obou stranách hranolové sloupky, nahoře s koulí (na pravém z nich dnes koule chybí). Následuje třetí stupeň soklu, výrazně vyšší a opět o něco užší. Na jeho přední straně se nachází černá deska s vyobrazením Františka Koubka. Je zobrazen en face, oblečený do uniformy finanční stráže (varianta s dlouhým pláštěm). Stojí na mapě Československé republiky, po jeho pravém boku je hraniční sloup. Na pravé straně desky je v horní části nápis: „PADL, / ABYCHOM MY / ŽILI!“, umístěný v poli s konvexními stranami, zubovitě oddělenými. Pod nápisem je velká lipová ratolest. Na soklu stojí komolý jehlan, jehož horní část není rovná, avšak zaoblená. Jeho přední strana je opatřena nápisem, nad nímž je posazen plastický malý státní znak Československé republiky. Nápis zní: „ZDE OBĚTOVAL / SVŮJ / MLADÝ ŽIVOT / PŘI OBRANĚ / VLASTI / DNE 28. 9. 1938 / FRANTIŠEK / KOUBEK / DOZORCE / FINANČNÍ STRÁŽE / ČEST JEHO PAMÁTCE!“ (písmo jména zahynulého je větších rozměrů, než zbytek nápisu). Pod nápisem jsou dva letopočty nad sebou, oddělené vodorovnou čárou a provedené ve větším měřítku než nápis – 1938, 1945. Čtvercovou plochu kolem památníku vymezuje oplocení. Tvoří ho hranolové sloupky se stříškovitým ukončením, stojící na nízké podezdívce. Až na střed přední strany jsou propojené řetězem.