jižní rezidence

Patrová budova jižní residence navazuje na průčelí chrámu a tvoří s ním i ostatními částmi areálu jeden architektonický celek. Objekt má dvě křídla, která půdorysně tvoří tvar obráceného písmene T. Hlavní průčelí navazující na průčelí kostela má 6 okenních os, v přízemí levé krajní okno vedle kostela nahrazuje portál průjezdu do nádvoří. Okna jsou dělená na 10 a 12 tabulek, mají kamenné profilované šambrány s volutovýma ušima a kapkami, Průčelí je členěno pilastry s volutovými hlavicemi procházejícími přes obě podlaží, s vysokým kladím, které nese vysazenou profilovanou korunní římsu a nad ní vysokou atiku, zdobenou 7 sochami světců pravidelně rozmístěnými nad každým pilastrem. Ve směru od chrámu jsou to: Filip, Jakub st., Tomáš, Matěj, Matouš, Tadeáš, Roch. Střecha nad hlavním průčelím je asymetricky sedlová, skrytá za atikou, nad dvorním křídlem sedlová, krov dřevěný, tradiční konstrukce s kolíkovými spoji, stojatou stolicí a hambálky, v nedávné době opravený a zčásti vyměněný. Krytinou je pálená taška. Dispozice je v zásadě dvoutraktová – na straně nádvoří je v přízemí chodba klenutá valenou klenbou se styčným výsečemi, z ní jsou přístupné jednotlivé místnosti řazené za sebou, s valenými klenbami s výsečemi. Sály a pokoje v patře jsou plochostropé, některé s fabiony. V jižním křídle do dvora je dvouramenné schodiště tvaru L. Krátký patrový krček ve dvoře spojuje jižní křídlo s chrámem. V patře ve východním křídle je několik reprezentačních sálů, z nichž pozoruhodný je zejména tzv. Andrýskův sál s bohatou štukovou výzdobou a malovanými tapetami s náměty svatokopecké mariánské legendy. Na něj navazuje malý Čínský sál, s malbou čínských motivů na zdech a dále velký Francouzský sál s obrazy - portréty kněží. Jižní residence byla sídlem preláta (pokoje v patře ve východním křídle), nyní je v přízemí východního křídla fara a obydlí faráře. V jižním křídle jsou v patře obytné místnosti, v přízemí provozní místnosti a dílny a malý sklípek. V objektu jsou částečně zachované původní podlahy – břidlicové plotny, v sálech parkety, historická okna z několika vývojových etap a původní dveře s kováním.