vodní mlýn

Jedná se o areál mohutného zděného patrového objektu vlastního mlýna se strojovnou a přízemního zděného objektu chlévů, stodoly a kurníku situovaného mezi dvorem mlýna a komunikací z Šumic do Nezdenic. Dnešní hmotová skladba mlýna je výsledkem přístaveb v roce 1937. Vlastní historická budova je podsklepená, dále má dvě podlaží s dřevěnými trámovými stropy a podkroví pod sedlovým krovem se stojatou stolicí. V interiérech je dosud intaktně dochovaná veškerá mlynářská technologie od transmise v suterénu, přes výtahy zrna pásovými lopatkovými dopravníky do podkroví, funkční rozvod zrní k jednotlivým mlýnským stolicím (Breitfeld Daněk z Blanska) i kompletní zařízení k expedici hotové mouky. Jižně pod hlavním objektem je hmotově dochovaná strojovna (v součastnosti již bez turbíny). K východnímu štítu mlýna je přistavěn dřevěný deštěný pultový přístavek. Mlýn byl funkční do roku 1959. Mlýnský náhon není již funkční.V objektu jsou dochovány historické výplně oken i dveří z přestavby v roce 1937, interiéry obytné části byly však zmodernizovány. Budova mlýna je zastřešena sedlovým krovem, krytina eternit. Jednotraktový přízemní zděný hospodářský objekt (chlév, stodola a kurník) krytý sedlovou střechou, na západní straně ukončený valbou, východní fasáda ukončena zděným štítem. Zdivo objektu je kámen, pálená i nepálená cihla, fasády i interiér omítnut hladkou vápennou omítkou. Jako krytina je použit eternit a keramická taška.