severní rezidence

Patrová budova severní residence navazuje na průčelí chrámu a tvoří s ním i ostatními částmi areálu jeden architektonický celek. Objekt má dvě křídla, která půdorysně tvoří tvar písmene L. Hlavní průčelí navazující na průčelí kostela má 6 okenních os, v přízemí pravé krajní okno vedle kostela nahrazuje portál průjezdu do nádvoří. Průčelí je členěno pilastry s volutovými hlavicemi procházejícími přes obě podlaží, s vysokým kladím, které nese vysazenou profilovanou korunní římsu a nad ní vysokou atiku, zdobenou 7 sochami světců pravidelně rozmístěnými nad každým pilastrem. Ve směru od chrámu jsou to: Petr, Ondřej, Jan, Jakub ml., Bartoloměj, Šimon, Šebestián. Boční fasády jsou členěny lizénovými rámy, okna na patrové části mají kamenná ostění a jsou členěna většinou na 12 okenních tabulek. Severní křídlo je částečně patrové, navazuje na křídlo východní, má sedlovou střechu krytou pálenou taškou, nižší přízemní část má rovněž sedlovou střechu. Střecha nad hlavním průčelím je asymetricky sedlová, skrytá za atikou. Krov je dřevěný, tradiční konstrukce s kolíkovými spoji, stojatou stolicí a hambálky, v nedávné době opravený a zčásti vyměněný. Krytinou je pálená taška. Dispozice je v zásadě dvoutraktová – na straně nádvoří je chodba, v přízemí klenutá valenou klenbou se styčnými lunetami, v patře valenou klenbou, z ní jsou přístupné jednotlivé místnosti klenuté převážně neckovými klenbami s pětibokými výsečemi, řazené za sebou. Pokoje slouží k bydlení obyvatel kláštera. V nároží v patře je menší klenutý sál zdobený štukovými ornamenty a nástropní malbou. V severním křídle na dvoutraktovou dispozici navazuje v nižší přízemní části novodobě vybudovaný sál užívaný jako tělocvična a dvě další v půdorysu užší prostory - garáže, na které je ve stejné šíři napojen ambit. V rohu, který svírají obě křídla je přístavek schodiště a hygienického zařízení, s plechovou střechou. V interiéru jsou dochována některé původní povrchy – břidlicová dlažba chodeb, parketové podlahy a některé historické dveře i okna.