kašna I.
Jihlava
Brtnice
nám. Svobody
kašna
stavba-ostatní

anotace

Kamenná kašna kruhového půdorysu nacházející se na nám. Svobody je největší z celého souboru brtnických kašen. Nádrž složená z dvanácti kamenných bloků má jednoduše profilované vnější stěny s náznakem soklu a horní obruby. Kašna je datována rokem 1900.

popis

Kašna se nachází na náměstí Svobody na parcele č. 2060/1. Jedná se o kamennou kašnu kruhového půdorysu, největší z celého souboru, složenou z dvanácti kamenných bloků. Tělo kašny je dnes vlivem dodatečného zvednutí okolní komunikace mírně zapuštěno pod úroveň terénu. S největší pravděpodobností kašnu, stejně jako ostatní nádrže v souboru, lemovaly kamenné stupně. Vnitřní stěny nádrže jsou hladké, vnější mají jednoduchou profilaci s náznakem soklu a horní obruby. Na vnější stěně nádrže je vytesána datace 1900, jedná se o nejmladší kašnu v souboru. Kamenné bloky jsou staticky jištěny železnými sponami osazenými v líci kamene.

Je součástí

• Kód CZ 1162, Brtnice, město, Brtnice, Jihlava, Kraj Vysočina