kasárna

Kasárna se nacházejí na území ochranného pásma městské památkové rezervace Třeboň. Areál kasáren je situován v komunikačně a urbanisticky významném prostoru ulice Svobody, která směřuje do historického centra Třeboně. Objekt kasáren je tvořen trojkřídlou jednopatrovou budovou ve tvaru písmene U obklopující vnitřní nádvoří, které je na severu uzavřeno ohradní zdí se dvěma branami na okrajích a středovým hlavním vjezdem s pilíři, který byl zřízen až druhotně. Objekt kasáren je zastřešen valbovou střechou krytou pálenými taškami a na střeše se nalézají starší neomítané cihelné komíny a mladší komíny ze šamotek. Architektura kasáren je příznačně strohá, fasády jsou členěny pouze jednoduchým soklem, profilovanou nebo hladkou plochou římsou oddělující přízemí od patra, fabionovou římsou na fasádách orientovaných ven a profilovanou korunní římsou na dvorních fasádách, okenní otvory ve venkovních fasádách a některé vstupy ve dvoře mají jednoduché profilované orámování.