kašna II.

Kašna se nachází před kostelem sv. Jakuba Většího, v Lipartově ulici, na parcele č. 2060/32. Jedná se o kamennou kašnu kruhového půdorysu, složenou z osmi kamenných bloků. Tělo kašny je dnes vlivem dodatečného zvednutí okolní komunikace mírně zapuštěno pod úroveň terénu. Patrný je pouze první stupeň schodu lemující kašnu. Vnitřní stěny nádrže jsou hladké, vnější mají jednoduchou profilaci s náznakem soklu a horní obruby. Dataci vyrytou na horní hraně nádrže se nepodařilo jednoznačně přečíst (patrný je pouze počátek a konec letopočtu 18[-]7). Vzhledem k tomu, že je kašna téměř totožná s kašnou na Tyršově náměstí datovanou rokem 1857, bude časové určení obdobné. Kamenné bloky kašny i lemujících stupňů jsou staticky jištěny železnými sponami osazenými v líci kamene. Uprostřed nádrže na nízkém kamenném sloupku byla dodatečně umístěna kamenná váza mísovitého tvaru. Ze dna vázy je vyveden funkční vodotrysk.