alegorická socha Jaro

Socha alegorie Jara znázorňuje toto roční období jako bosou mladou ženu, stojící na bochníkovitém podstavci. Její oděv je dnes hůře patrný, viditelná je sukně s vysokým rozparkem, odhalujícím téměř celou pravou nohu. Sukně je vyhrnutá nad levým kolenem, takže vidět je i část nohy levé. Na zádech má žena plášť, jehož cíp vede zezadu přes pravou ruku v partii lokte. Jiný oděv žena zřejmě nemá. Na hlavě jsou dlouhé vlnité vlasy, sčesané do polodrdolu, viditelná je dolní část ušních lalůčků. Za ženinou levou nohou stojí široký kmen stromu – se sukem a s pahýlem po silné větvi. Na uříznutém horním konci, sahajícím postavě zhruba do úrovně pasu, je posazena nádoba. V této nádobě, ohraničené nahoře a dole oble vystupujícím okrajem, je bohatá kytice květin. Žena nádobu přidržuje – svalnatá pravá paže je ohnutá v lokti před tělem, ruka drží část kytice; levá paže směřuje lehce od těla, ruka drží nádobu. Zadní strana sochy je téměř bez plastického ztvárnění. Socha je v mírně podživotní velikosti – restaurátorská zpráva uvádí výšku sochy 150 cm.