alegorická socha Léto

Socha alegorie Léta znázorňuje toto roční období jako mladého muže, stojícího na bochníkovitém podstavci. Silueta postavy je výrazně esovitě prohnutá – s vysunutým levým bokem. Pravá noha je nakročená, chodidlo levé nohy směřuje špičkou vně (téměř kolmo). Muž je oblečen do dlouhého kabátce, sahajícího ke kolenům, dlouhé rukávy mají ohrnutý okraj. U krku je širší límec, kabátec je zapnut širokými knoflíky - od partie klína se šosy kabátce rozevírají. Dolní část kabátce je rozevlátá. Na nohou pod koleny má muž podvazky. Zvlněné vlasy vzadu zakrývají krk, pod vlasy jsou vidět oba ušní lalůčky. Na hlavě je plochý klobouk s krempou, ohrnutou nahoru. Muž má hlavu lehce nakloněnou k levému rameni, hledí na pozorovatele. Vedle mužova pravého boku stojí vysoký, poměrně štíhlý obilný snop, svázaný v dolní třetině širokým povříslem. Horní část snopu je členěná na různě vysoké prameny, jejichž konce s klasy jsou zvlněné. Zhruba v polovině snopu je na vnější straně svazek kratších stonků obilí – muž jejich klasy usekává srpem, drženým v levé ruce. Pravá paže je ohnutá v lokti, ruka lehce roztaženými prsty objímá snop v horní části. Socha je v podživotní velikosti – restaurátorská zpráva uvádí výšku sochy 130 cm.