alegorická socha Podzim

Socha alegorie Podzimu znázorňuje toto roční období jako mladou ženu, stojící na bochníkovitém podstavci. Silueta postavy je esovitě prohnutá – s vysunutým pravým bokem, levá noha je nakročená. Žena má oblečené šaty s rukávy, vykasanými k lokti a živůtek, vykrojený pod ňadry. Sukně je vpředu veprostřed rozstřižená, takže jsou částečně vidět bosé nohy (pravá nad kotník, levá pod koleno). Okraje sukně jsou ohrnuté, pod ženiným pravým bokem je nařasený pruh látky, směřující dozadu. Žena má dlouhé vlasy, učesané do polodrdolu (vlasy zcela zakrývají obě uši), na hlavě je nízký klobouk s krempou, vpředu se asymetricky rozšiřující (ohrnutou). Hlava je mírně předkloněná, v obličeji je výrazný zejména poměrně velký nos, ústa jsou pootevřená. Vedle pravého ženina boku stojí sloupek zvlněného tvaru, ukončený přesahující římsou. Na tomto sloupku, sahajícím pod úroveň ženina pasu, spočívají velké vinné hrozny, visící ze stonku vinné révy. Stonek splývá po přední stěně sloupku směrem dolů, nahoře jsou hrozny, ve střední a dolní části již pouze listy. Ženina pravá paže směřuje od těla, je ohnutá v lokti tak, že předloktí směřuje k pozorovateli – ruka drží zmíněný révový stonek. Pravou ruku má žena hřbetem opřenou o bok. Zadní strana sochy je téměř bez plastické modelace. Restaurátorská zpráva uvádí výšku sochy 160 cm.