alegorická socha Zima

Socha alegorie Zimy znázorňuje toto roční období jako mladého muže, stojícího na bochníkovitém podstavci. Silueta postavy je esovitě prohnutá – s vysunutým levým bokem a nakročenou pravou nohou. Muž je oblečený do kalhot pod kolena a přepásaného pláště s kožešinovým okrajem. Pásek ze stočeného pruhu látky je uvázaný na uzel na levém boku, cípy splývají po plášti. Nakročením postavy se plášť rozevírá, takže jsou částečně viditelné nohy (pravá téměř celá). Muž je obutý do vysokých bot, na hlavě má čepici s širokým kožešinovým okrajem, vpředu i vzadu uprostřed rozstřiženým. Vlasy jsou vpředu zakryté čepicí, vzadu splývají na krk. Muž má pootevřená ústa, hledí vpřed. Vedle jeho pravé nohy stojí sloupek (nebo část zídky) z kvádrů, sahající do výšky ke kolenům. Sloupek má širší horní část - na ní stojí mísa, rozšiřující se směrem vzhůru. Dolní i horní okraj mísy jsou oble zvýrazněné, ve střední a horní části jsou na přední straně poměrně velké otvory. V míse hoří oheň, o jehož mohutné a vysoké plameny, směřující vně od postavy, si muž ohřívá obě ruce. Paže jsou k ohni natažené, prsty obou rukou se kolmo dotýkají, palce jsou odtažené. Zadní strana sochy je téměř bez plastické modelace. Socha je v podživotní velikosti – restaurátorská zpráva uvádí výšku sochy 140 cm.