archeologická lokalita Pisečný vrch

Archeologická lokalita Písečný vrch se rozkládá na stejnojmenném kopci. Tento kopec protáhlého tvaru je součástí Českého středohoří, na jehož západním okraji se nachází. Jde o pozůstatek zdejší sopečné činnosti, čemuž odpovídá i složení hornin. Mimo jiné je tu četný výskyt světlého křemence (tzv. bečovského typu), který byl používán místo pazourku. Z archeologického hlediska je toto území velmi cenné, neboť obsahuje doklady mnohonásobného osídlení, a to od počátku lidské existence až do období holocénu. Archeologický výzkum, který zde probíhal, doložil celkem patnáct archeologických kultur nebo horizontů, z nichž třináct bylo datováno do období pleistocénu. Při výzkumu byly objeveny jednak zbytky obydlí, ale také mnoha dílen, v nichž se zpracovával místní – vysoce kvalitní - křemenec na různé druhy nástrojů. Tyto dílny pocházejí jak ze starší a mladší doby kamenné, tak i z doby bronzové, kdy se zde vyráběla drtidla na obilí. V lokalitě byly také objeveny jedny z nejstarších a velmi vzácných dokladů o činnosti nevýrobního charakteru – šlo o pozůstatky po barevných nátěrech v obydlích a o nástroje k jejich zhotovování. Objektem výzkumu byly prozatím jen některé části území, takže případné další významné objevy nejsou vyloučené.