socha sv. Jana Nepomuckého

Sochu sv. Jana Nepomuckého tvoří sokl a vlastní socha světce. Sokl stojí na podstavci, tvořeném kamennými deskami. Dole má sokl podnož, která se směrem vzhůru dvoustupňovitě zužuje (dolní stupeň je rovný, horní zaoblený). Následuje hlavní hranolová část soklu, zdobená obdélnými zrcadly. Na přední stěně má zrcadlo vystupující lem, nahoře se prohnutě lehce zvedající ke zvlněnému středu. Lem má na dolní vnitřní straně vykrojené rohy a půlkruhově vzdutý střed. V horní části zrcadla se ve středu nachází vyrytý ornament, tvořený dvěma volutami nahoře a pod nimi pak třemi listy, směřujícími špičkou dolů (dva listy vedle sebe a jeden list uprostřed pod nimi). Na bočních stěnách je zrcadlo odlišného tvaru – nahoře a dole má dovnitř vykrojené rohy a větší, půlkruhové vykrojení je i uprostřed bočních stran. Zrcadlo na zadní stěně soklu je prosté obdélné. Sokl ukončuje dvoustupňová hlavní římsa, okraje stupňů jsou profilované. Na přední straně horního stupně římsy je vyrytý letopočet: „1774. ?. 28.“ Socha sv. Jana Nepomuckého má vlastní sokl. Dole je podstavec, konkávně přecházející v konvexní střední úroveň. Ta se směrem vzhůru zužuje a sokl sochy zakončuje dvoustupňová hlavní římsa (dolní stupeň je zaoblený, horní rovný). Ze středu přední strany soklu vyčnívá zahnutý železný hák (pravděpodobně na zavěšení výzdoby či světla). Vlastní socha světce je dnes vertikálně rozlomená na dvě části. Zadní z nich zůstala na místě, přední je uložena v místním kostele. Socha má deskovitý podstavec, na kterém stojí čelně situovaná postava světce. Popis sochy je proveden podle starší fotografie, kdy byla socha ještě vcelku, avšak již tehdy jí chyběla hlava: světec stojí s odlehčenou levou nohou, oblečený je do kanovnického roucha. Klerika i rocheta jsou členěny do převážně svislých záhybů, některé jsou značně hluboké. Pod oděvem se výrazně rýsuje levá noha. Kožešinová pláštěnka, sepnutá u krku, zakrývá až k rukám obě paže, ohnuté v lokti. Pravá paže je pozdvižená, ruka chybí, levá paže směřuje před tělo – ruka přidržuje krucifix (prsty ruky směřují vzhůru). Krucifix má světec opřený o pravou paži. Hlava chybí.