židovský hřbitov

Židovský hřbitov obdélného tvaru o rozloze 816 m2 se nachází asi 1500 m západním směrem od centra Stráže nad Nežárkou a je situován v rovinném terénu na kraji lesa. Hřbitov je ohraničen ohradní kamennou zdí, na severní straně se nachází vstupní branka. Památková ochrana se vztahuje na hřbitov s pozemkem. K východnímu konci hřbitova přiléhá bývalý vstupní domek, který je nyní na oddělené parcele a památková ochrana se na něj nevztahuje. Hřbitov byl založen v první třetině 19. století. Židovské osídlení ve Stráži nad Nežárkou je spolu s náboženskou obcí doloženo od první poloviny 18. století. Náboženská obec údajně z 18. století byla pravděpodobně zrušena na základě zákona z roku 1890. Hřbitov byl před rokem 1900 užíván hlavně pro pohřby z náboženské obce v Třeboni, dále Chlumu u Třeboně, Lomnice nad Lužnicí a dalších obcí.