dům

Dům č.p. 30 se nachází na hraně severní fronty Klášterního náměstí v Oseku. Svým jižním průčelím směřuje k hlavní komunikaci a k jeho západní části přiléhá vedlejší budova. Jedná se o patrovou stavbu obdélného půdorysu se sedlovou střechou, která je kryta na koso kladenými šablonami. Na nároží východního průčelí navazuje ohradní zeď s branou a spojuje jej s vedle stojícím objektem. Jižní hlavní průčelí je v obou podlažích pětiosé. Centrální osa je akcentovaná předsunutým rizalitem vyplněným v přízemí půlkruhově zaklenutým vjezdem ve zdobeném kamenném portálu a v patře dvojicí sdružených oken. Rizalit a nároží jsou akcentovány masivními pilastry ve žlutém provedení, kromě patky, která je ponechána vždy v pohledovém kameni. Po stranách rizalitu jsou vždy dvě a dvě obdélné okenní osy s kamenným ostěním s ušima a zdůrazněným hlavním klenákem. Obdobné řešení okenních os je i u sdruženého okna v ose průčelí. Patra jsou předělena úzkou kordonovou římsou, naopak korunní římsa je bohatě profilovaná a masivní. Pilastry, částečně sokl, vodorovné římsy a pole mezi okny jsou žluté, zbytek plochy fasády je bílý. Výplně jsou v dřevěných profilech dvojité, dvoukřídlé. Vstup je přes zdobné prosklené jednokřídlé dveře v dřevěném profilu. Na portále je v kameni vyvedeno vročení 1716 a nápis „Hier wohnt am 24. sept. 1779 Kaiser Josef II.“. Východní štítové průčelí má sokl naznačený tmavší barvou fasády, patrovou a korunní římsou, které navazují na římsy hlavního průčelí. Fasáda je členěna dvěma okenními osami. V přízemí os se nachází okenní otvory s mřížemi ohraničené jednoduchou šambránou. V patře se nachází okna se šambránami s uchy a klenákem. Ve štítu jsou vložena dvě okna se společnou podokenní římsou orámovaná šambránou. Na východní průčelí navazuje neomítnutá zeď s korunní stříškou tvořenou taškami. Zeď spojuje objekt s vedlejší budovou. Ve zdi je vložena čistě světle omítnutá brána tvořená pilastry a zakončena římsou se stříškou, která je stejná jako stříška zdi. Brána je tvořena dvoukřídlými kovovými zdobenými vraty.