kostel sv. Vavřince

Středověký kostel sv. Vavřince je situovaný v jádře obce na mírné vyvýšenině. Jde o orientovanou, podélnou, jednolodní stavbu s hranolovou věží v západním průčelí, pravoúhlým kněžištěm a obdélnou boční kaplí a sakristií s předsíní, které se přimykají k severní straně presbytáře a lodi. Při západním průčelí k jižní straně lodi přiléhá polygonální útvar schodiště. Nároží presbytáře jsou opatřena dvěma mohutnými, odstupněnými opěráky s pultovými stříškami. Fasády kostela jsou hladké. Západní průčelí je členěno masivními pilastry v úrovni přízemí i v patře věže, v ose je prolomen pravoúhlý vstup, rámovaný dvojicí pilastrů nesoucích profilovanou římsu. Okenní otvory v lodi mají půlkruhové záklenky, okna presbytáře jsou hrotitá. Ve východní stěně presbytáře se zachovalo jedním prutem dělené kamenné ostění s kružbou se třemi srdčitými motivy. Střecha kostela je sedlová, krytá bobrovkami, věž má střechu stanovou. Interiér lodi kostela je plochostropý, presbytář je zaklenut dvěma poli křížové žebrové klenby s kruhovými svorníky. Kamenná žebra mají klínový profil a dosedají na vyduté patky, ve východních koutech na konzoly s reliéfními motivy listoví a lidských tváří. Loď kostela od presbytáře odděluje lomený vítězný oblouk, patky jeho záklenku zdůrazňují mohutné kamenné římsy dekorované prvkem reliéfní šachovnice. Kaple Božího hrobu, do které se vstupuje z předsíně přístupné vstupem v severní stěně lodi, je stejně jako sakristie plochostropá. V západní části lodi je umístěna hudební kruchta s rovným podkruchtím nesená litinovými sloupky.